Zadarski list - Gitaristički nastup mladog Portugalca

U utorak navečer na Narodnom trgu solo koncert na gitari održao je Portugalac Pedro Ribeiro Rodrigues.
 
Pedro Ribeiro Rodrigues rođen je 1984. godine u Mira De Aireu (Portugal). S osam godina počeo je svirati bas gitaru, a s deset godina klasičnu gitaru i klarinet. U rodnom gradu je završio srednju muzičku školu u klasi prof. Dejana Ivanovića.
 
Dobitnik je 1. nagrade na gitarističkom natjecanju Sao Joao da Madeira 2002. godine. Sljedeće 2003. godine upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi prof. Darka Petrinjaka, gdje je i diplomirao 2007. godine.
 
Tijekom studija je održao uspješne recitale u Hrvatskoj, Luksemburgu i Portugalu. Pohađao je majstorske tečajeve kod uglednih gitarista i pedagoga: Z. Dukić, C. Marchione, T. Sasaki, A. Vianna i R. Viazovsky.
 
Kao član zagrebačkog gitarističkog trija Trio Elogio, nastupao je u srpnju 2009. godine na koncertu u Lisabonu. Posebnost ovog multinacionalnog mladog trija klasičnih gitara je u tome što ga čine Tomislav Vukšić iz Hrvatske, Pedro Ribeiro Rodrigues iz Portugala te Petrit Ceku iz Kosova. Gostovanje Trija Elogio u Portugalu financijski je poduprlo Ministarstvo kulture RH.
 
Prošlo ljeto održao je i solistički koncert na 9. Vinodolskim ljetnim večerima, kao i gitaristički recital na zadarskom Narodnom trgu na kojima je izvodio klasične španjolske skladbe, portugalski fado, brazilsku bossa novu te zapjevao i tradicionalnu portugalsku glazbu.
 
A. ROGIĆ
  
ZADARSKI LIST, 15.07.2010.