Svečanom premijerom započeo jubilarni 20. Virkas; Virovitički kazališni susreti već godinama uspješno prenose umjetnost teatra s koljena na koljeno

U Kazalištu Virovitica jučer (petak) svečanom premijerom predstave “Krivi Billy s Inishmaana” Martina McDonagha otvoreno je jubilarno 20. izdanje Virkasa. Predstava u režiji Dražena Ferenčina nastala je u koprodukciji Kazališta Virovitica s Gradskim dramskim kazalištem Gavella iz Zagreba. Sve okupljene građane pozdravio je gradonačelnik Ivica Kirin, ne skrivajući ponos na ovu virovitičku kazališnu manifestaciju.

– Imamo tu čast otvoriti 20. izdanje Virovitičkih kazališnih susreta. Ova kulturna ponuda našega grada prati cijeli moj mandat jer sam i na prvom Virkasu bio kao gradonačelnik. Želim prije svega čestitati Kazalištu Virovitica na svim dosadašnjim uspjesima. Ponosni smo na njihova dostignuća, na naše izuzetne glumce, ali i na virovitičku publiku. Činjenica je da Virovitica ima svoju stalnu publiku koja izlazi iz okvira samoga grada i obuhvaća ljude iz čitave regije. Virkas je pokazatelj istinske kulture ne samo našega grada, već i ovog dijela Hrvatske. Također, ovo je i najveća kulturna manifestacija u prvom dijelu godine – kada pogledate koja sve renomirana kazališta sudjeluju na Virkasu, sve vam je jasno. To je ujedno i dokaz da je naša Virovitica, kao jedna mala sredina s odličnim profesionalnim kazalištem, postala centar kulture Hrvatske i u svemu tome imamo punu potporu Ministarstva kulture i medija – istaknuo je gradonačelnik Ivica Kirin.

20240209 193138

U ime Ministarstva kulture i medija sve okupljene Virovitičanke i Virovitičane pozdravila je ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Jasna Vaniček-Fila. Istaknula je važnost koju ova virovitička kazališna manifestacija ima u prenošenju kulturnog naslijeđa s generacije na generaciju.

– Promovirajući kazališne susrete Virkas već dva desetljeća predstavlja Viroviticu kao grad kazališne umjetnosti, slaveći glumu i scensko stvaralaštvo. Organizatori iz godine u godinu donose niz kazališnih produkcija iz regije i inozemstva, predstave različitih poetika i žanrova namijenjene publici svih generacija. Nastupi kazališnih kuća od Dubrovnika do Osijeka, kao i gostovanja međunarodnih produkcija, ovogodišnji festivalski program čine zaista bogatim i raznolikim. Pažnja koja se posvećuje djeci i mladoj publici još je jedna odlika ovoga festivala koji svjesno i savjesno gradi publiku koja će postati trajni posjetitelji svih kulturnih sadržaja. Ministarstvo kulture i medija ovu vašu viziju i neumorni rad kontinuirano podupire od samog osnutka. Želimo da se ova kazališna svečanost uspješno nastavi i svih budućih godina, a vjerujemo da će ih biti više od ovih prvih 20 – zaključila je ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija, Jasna Vaniček-Fila.

N5P7896 min min

U “Krivom Billyju” McDonagh se bavi osakaćenim snovima sirotog dječaka Billyja Clavena kojega su posvojile dvije sestre. Drama opisuje istiniti povijesni događaj, snimanje filma “Čovjek s Arana” Roberta J. Flahertyja. Kada u Billyjevo selo stigne američka filmska ekipa koja ga povede sa sobom u Hollywood, njegovo nesnalaženje u zemlji snova i povratak kući još je bolniji. Fabula obrađuje „uskogrudnost“ sredine kada je riječ o hendikepiranim osobama, ali i pogrešne poglede na stvari oko nas.

– Sama fabula ima univerzalnu komponentu koja je prepoznatljiva svugdje – ta potreba za slobodom, bijeg od poznatog, potraga za srećom i ljubavi koja se uvijek pronađe negdje drugdje… Predstava govori o svojevrsnom izlasku iz okvira koje je društvo nametnulo, stoga nije ni čudo što se prevodi na mnoge jezike i igra diljem svijeta. Svi ćemo negdje u tome prepoznati sami sebe. Bez obzira što priča govori o jednom otoku u Irskoj, zapravo govori o svima nama. Autor ovog djela često je poistovjećen s Tarantinom zbog surovosti i svojevrsne grubosti u izrazu, dok s druge strane pokazuje izuzetno suosjećanje za svoje junake „luzere“. Drago mi je što se koprodukcija KV i Gavelle dogodila upravo na ovom komadu – govori redatelj predstave, Dražen Ferenčina.

Ovaj istaknuti hrvatski kazališni redatelj nije mogao sakriti svoju vezanost uz Virovitičke kazališne susrete.

– Moram priznati da sam prilično emotivan što upravo naša predstava otvara ovogodišnji Virkas. Kao jedan od osnivača prvog Virkasa, i tadašnji zaposlenik Kazališta Virovitica, svakom se izdanju ove kulturne manifestacije izuzetno veselim. Na gotovo svakom Virkasu sam bio, ako ne s kazališnim komadima, onda u ulozi gledatelja. Iako slavimo jubilarnih 20., čvrsto vjerujem da je ovo samo prvih 20 godina postojanja – rekao je Ferenčina. 

ipiccy image 1

U naslovnoj ulozi “krivog Billyja” produkcije Gavelle i KV-a pojavljuje se mladi glumac Goran Vučko.

– Krivi Billy rodio se kao bogalj; ima sakatu jednu nogu i jednu ruku, zbog čega se osjeća odbačeno i nepoželjno od društva. To je sve što nam je pisac dao o njegovoj dijagnozi, sve ostalo temeljeno je na mojoj imaginaciji – objašnjava nam glumac te nastavlja – Moram istaknuti kako mi je izuzetna čast da je ovo 7. izdanje Virkasa u kojemu sudjelujem. Sretan sam što sam dio ovog ansambla i što sam godinama uključen u kreiranje predstava za upravo ovaj kazališni festival. Suradnja s glumcima iz Gavelle je bila fantastična, zaista smo imali sreće da se okupila jedna izuzetna ekipa koja je prije svega inspirativna, zaigrana i vesela. Uvijek je lijepo razmijeniti pogled i rečenicu na sceni s nekim s kim do sada nismo bili u prilici to učiniti – zaključio je Vučko.

Osim koprodukcije Kazališta Virovitica i GDK Gavella, koji ponovo igraju i danas (subota), zaljubljenici u kazalište imaju priliku uživati u sljedećim predstavama:

  • 2. petak u 19:30 “Tri dana” (BNP Zenica)
  • 2. subota u 19:30 “Vidi kako lokrum pere zube” (Kazalište Marina Držića i Dubrovačke ljetne igre)
  • 2. četvrtak u 19:30 “Čaruga” (HNK Osijek)
  • 2. petak u 19:30 “Kad svijeće dogore” (Teatar Erato i HNK Zagreb)
  • 2. subota u 19:30 “Legenda” (HNK Varaždin)
  • 2. četvrtak u 19:30 “U ritmu Broadwaya” (HNK Ivan pl. Zajc Rijeka i B GLAD produkcija)
  • 3. petak u 19:30 “Plišana revolucija” (Kulturni centar Osijek)
  • 3. subota u 19:30 “Početak” (Dom kulture Kristalna kocka vedrine Sisak i Teatar Exit)
  • 3. četvrtak u 19:30 “Majka i dijete” (INK Gradsko kazalište Pula)
  • 3. petak u 19:30 “Što na podu spavaš” (SNP Novi Sad, GDK Gavella, NP Sarajevo i MESS Sarajevo)
  • 3. subota u 19:30 “Testosteron” (Teatar Exit, Ludens Teatar i Kulturni centar Osijek)

Uz predstave u Virovitici Virkas se već tradicionalno održava i u Slatini, Suhopolju i Pitomači. U Slatini u četvrtak, 22. veljače, u 19.30 sati i u Suhopolju u subotu, 9. ožujka, u 19.30 sati posjetitelji će moći pogledati predstavu “Julijin balkon” Hit Teatra, a u Pitomači predstavu “Vla vla vlajland cabaret” Kazališta Moruzgva u subotu, 9. ožujka, u 19:30 sati.

U okviru Malog Virkasa školska djeca imat će priliku pogledati predstavu “Divljaci” Centra za kulturu Čakovec Kazališne družine Pinklec, a u slobodnoj prodaji djeca i mladi uživat će u predstavi “Krokodil Marko” HNK Varaždin u nedjelju, 3. ožujka, u 18 sati. 

Pojedinačna cijena ulaznice za predstave na ovogodišnjem Virkasu iznosi 10 eura, a posebne popuste imaju umirovljenici, učenici i studenti koji će ulaz platiti 6 eura. Ova uspješna kazališna manifestacija traje točno mjesec dana, od 9. veljače do 9. ožujka. U našoj regiji ne postoji festival teatra ovakvog tipa (u trajanju od mjesec dana), koji promovira i grad Viroviticu i čitavu županiju, stoga svi željni kulturnog uzdizanja – požurite po svoje ulaznice!

(www.icv.hr, dj, foto: Saša Pjanić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content