Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nacionalna i sveučilišna knjižnica

Dodijeljeni ugovori za nastavak cjelovite obnove nakon potresa u Zagrebu i susjednim županijama

Zagreb: Svečanost dodjele ugovora za projekte obnove nakon potresa
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/26
21.12.2023.
u 17:35

Nastavkom ovih projekata financirat ćemo cjelovitu obnovu 78 zgrada kulturnog dobra javne namjene koja će uključivati energetsku obnovu, izjavila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek

Projekt cjelovite obnove zgrada kulturnog dobra nastavljen je u srijedu uručenjem ugovora za nastavak projekta obnove 78 zgrada s kulturnim statusom, slijedom provedene konstrukcijske obnove, u vrijednosti od preko 490 milijuna eura, uključujući energetsku obnovu nakon potresa.

– Ugovorima omogućujemo nastavak obnove važnih zgrada u Gradu Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji te u susjednim županijama pogođenim potresom – izjavila je na uručivanju ugovora u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. 

VEZANI ČLANCI: 

Koržinek je istaknula kako je sam proces obnove financiran putem Fonda solidarnosti Europske unije putem kojeg je Ministarstvo kulture alociralo više od 470 milijuna eura za konstrukcijsku obnovu civilnih i javnih zgrada, državne imovine, grada Zagreba i susjednih županija, kao i obnovu sakralnih objekata.  

– Nastavkom ovih projekata financirat ćemo cjelovitu obnovu 78 zgrada kulturnog dobra javne namjene koja će uključivati energetsku obnovu – izjavila je Koržinek.

Ministrica je izvijestila da je Ministarstvo kulture u suradnji s gradom Petrinjom preuzelo obnovu kulturno povijesne cjeline grada Petrinje.

VEZANI ČLANCI: 

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da se uručivanjem ugovora može vidjeti zamah obnove nakon potresa.

Vlada je za obnovu osigurala 3,3 milijarde eura od čega milijardu i tri milijuna eura iz Fonda solidarnost, milijardu i 500 milijuna eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te 800 milijuna eura iz državnog proračuna. 

– To govori da su posljedice potresa bile devastirajuće i da smo možda mi radili sve sporije nego što je trebalo ali s obzirom na okolnosti i broj pogođenih županija i gradova smo napravili dobar posao –  izjavio je Plenković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije