Senzacionalno otkriće prve brončane ogrlice iz ranohrvatskog razdoblja

PAG: PRONAĐEN OMILJENI NAKIT STARIH HRVATICA
 
Arheološka istraživanja crkve sv. Jurja i utvrde iznad Časke pokraj Novalje dovela su do senzacionalnog otkrića prve brončane ogrlice iz ranohrvatskog razdoblja.
 
- U sedmom grobu od osam koliko smo istraživali bila je pokopana mlada ženska osoba od najviše 10 godina, duga 114 centimetara. Nazvali smo je Mala od Caske.
 

FOTO: SLOBODNA DALMACIJA

   
Uz glavu su pronađene brončane naušnice s jednom jagodom koje su bile omiljeni nakit Hrvatica na prostoru hrvatske srednjovjekovne države od druge polovice 9. do 11. stoljeća.
 
Uz to, pronašli smo srebrni prsten s krunom i brončanu ogrlicu kakva dosad nije pronađena niti u jednom starohrvatskom grobu. Pronađena je na vratu mlade pokojnice. Taj nalaz nas je ugodno iznenadio, uzbudio i pozitivno uznemirio.
 
Mi arheolozi nismo skloni senzacionalizmu, ali ovo je uistinu senzacija. Vrlo vjerojatno je mlada pokojnica imala neki poseban status - rekao je voditelj istraživanja, muzejski savjetnik Arheološkog muzeja u Zadru prof. Radomir Jurić.
  

FOTO: SLOBODNA DALMACIJA

 
Uz veliko otkriće ogrlice na području lokaliteta sv. Juraj otkriveni su zidovi koji prethode izgradnji postojeće crkve iz 14. stoljeća i koji najvjerojatnije datiraju od kasnog rimskog razdoblja do ranog srednjeg vijeka.
 
- Pronašli smo više ulomaka crkvenog namještaja i zemljanih posuda te kasnosrednjovjekovni mletački novac, ulomke stakla, životinjskih kostiju i školjaka. Istraživanja ćemo nastaviti, a do sada pronađeni vrijedni nalazi bit će konzervirani, detaljno analizirani i pohranjeni u Gradskom muzeju u Novalji - rekao je Jurić.
 
Sustavnu potporu arheološkim istraživanjima u Novalji, koja se odvijaju na više lokacija, pruža gradska uprava Novalje i Ministarstvo kulture. Gradonačelnik Novalje Ivan Dabo rekao je kako je Novalja bogato arheološko područje što svjedoči o njenom intenzivnom, kvalitetnom i bogatom životu.
  
- Mi smatramo daje naša obveza posvetiti se i odužiti bogatoj povijesti koju imamo. Ulažemo velika sredstva i dajemo maksimalnu pomoć arheolozima i konzervatorima s kojima odlično surađujemo.
 
Naša ideja je da se područje Sv. Juraj istraži nakon čega ćemo ga kvalitetno obnoviti i učiniti prepoznatljivim brendom Novalje gdje ćemo održavati večeri ozbiljne glazbe - rekao je Dabo.
  
S područja utvrde i crkve Sv. Juraj pruža se predivan pogled na Casku, ali i na poznatu plažu Zrće. Upravo te krajnosti koje Novalja ima i stalno ulaganje u njena bogatstva činije modernim gradom koji posebnu pažnju posvećuje svojoj povijesti.
 
DIJANA VULETA
  
SLOBODNA DALMACIJA, 07.06.2010.