Otvorena Godina Marka Marulića

05.01.2024.

Zadnja izmjena 14:25

Autor: T.V./Dnevnik/HRT/Hina

Obilježavanje 500. obljetnice smrti Marka Marulića počelo je u petak u Književnom krugu Split, a tom je prigodom otvorena i Godina Marka Marulića, koju je proglasila Vlada i tijekom koje će se održati brojne manifestacije, izložbe, predavanja i stručno-znanstveni skupovi.

Programe kojima će se diljem Hrvatske obilježiti velika obljetnica oca hrvatske književnosti predstavila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te istaknula da su u obilježavanje uključene ključne hrvatske kulturne i znanstvene ustanove.

Napomenuvši da će se u ovoj godini održati jako puno znanstvenih skupova i rasprava o doprinosu Marulića, ne samo hrvatskoj već i europskoj kulturi i civilizaciji, najavila je i velik broj glazbeno-scenskih djela, izložbe, kao i razne druge aktivnosti u koje će se uključivati knjižnice i škole.

- Ovo je jedna godina u kojoj ćemo se prisjetiti svega što je Marulić ostavio hrvatskoj i europskoj kulturi, važnosti koju je imao za naš prostor. Tada prije 500 godina i danas, kada ga slavimo i afirmiramo kao sigurno jednog od najvećih hrvatskih intelektualaca i humanista koje smo imali, rekla je ministrica.

Iz bogatog programa obilježavanja izdvojila je izložbu Muzeja grada Splita u travnju koja će poslije moći putovati u druge dijelove Hrvatske te znanstveni skup koji će se najprije održati u Splitu te u drugom dijelu godine u Zagrebu.

Na Splitskom ljetu bit će izvedena monodrama posvećena Juditi, u listopadu će u zagrebačkom HNK-u prvi put biti postavljena opera Frane Paraća "Judita", koja će u prosincu biti izvedena i u Münchenu. Kako bi se i na europskoj razini progovorilo o Maruliću, u ovoj godini planira se i znanstveno-stručni skup u Njemačkoj. Katarina Livljanić gostovat će sa svojom "Juditom" u nekoliko hrvatskih gradova, a splitska kompozitorica Olja Jelaska završava operu na temu Marulića. U sljedećoj se sezoni očekuje praizvedba u splitskom HNK.

Pjesnik Književnog kruga Split Marko Trogrlić rekao je da Marka Marulića nikad nije dosta, kako na lokalnoj tako i na državnoj razini, ali i europskoj jer je to "čovjek europskog formata i jer otac hrvatske književnosti zaslužuje da ga se spominje kroz niz različitih manifestacija koje će se održati u ovoj godini".

Rekao je da građani moraju imati svijest o veličini Marulića, koji je njihov sugrađanin kojega često više puta nisu ni svjesni. On je svojim životom i djelom obilježio Split jer je u svim svojim potpisima Marko Marulić Splićanin, a to je i više nego dovoljno da ga se sjećamo i time ponosimo.

Studenti i profesori Odsjeka glume Umjetničke akademije u Splitu izveli su ulomke iz "Judite", a Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje predstavio je pokretanje mrežne stranice Instituta - marulić.hr s izvornikom, transkripcijom i prilagodbom na suvremeni hrvatski jezik "Judite" Marka Marulića.

Nakon svečanosti predstavnici Ministarstva i Marulianuma, zajedno s članovima Društva prijatelja kulturne baštine Splita položili cvijeće pod grobnu ploču Marka Marulića u Crkvi svetog Frane na obali. Organizator manifestacije je Ministarstvo kulture i medija, kao i Marulianum - Književni krug Split - Centar za proučavanje Marka Marulića i njegova humanističkog kruga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!