Vjesnik - Dodijeljene nagrade hrvatskog fotografskog Oscara "Photodays 2010"

ANTONIO BRONIĆ NAGRAĐEN ZA "MANEKENKU"
 
Čak 10.000 radova 650 autora u 10 natjecateljskih kategorija pristiglo je na ovogodišnji natječaj hrvatskog fotografskog Oscara "Photodays 2010. " čije je treće izdanje protekloga vikenda održano u Rovinju, uz Maistru kao glavnoga pokrovitelja i uz potporu Ministarstva kulture RH.
 
Riječ je o cjelogodišnjem projektu popularizacije fotografske umjetnosti koji tradicionalno završava prvoga tjedna lipnja, kada Rovinj postaje međunarodno središte umjetnosti.
 
U kategoriji Izdavaštva nominirani su bili Aleksandar Novković (Knjižice, predstava HNK Zagreb), Marin i Domagoj Topić (Kopački rit) i Stanko Abadžić, kojemu je i dodijeljena Nagrada Kadar za njegov rad (Marginalije). U kategoriji Multimedije nominirani su Aleksej Orel (Hodati gradom), Dinko Cepak (Mali Zagreb Grad) i Davor Sanvincenti (Bekijk in Player), a "Kadar" je pripao Dinku Cepaku. U finale "Profesionalnog koncepta" ušli su Ana Peraica (Negativeland - ciklus invertiranih negativa), Ana Peraica (Positiveland - ciklus invertiranih negativa) i Davor Konjikušić (Prolaznici- ulična serija fotografija), a nagrađena je Ana Peraica. U kategoriji "Mrtve prirode" nominirani su Jelena Blagović s radom Prije mene (serija fotografija), Mladen Šarić s radom Eksplozija mirisa (serija fotografija) i Mario Javorčić Prizori iz dalmatinske kuhinje (serija fotografija).
 
U finale za najbolju modnu fotografiju ušli su Mladen Šarić Kolorama (serija fotografija), Romano Decker i Dejan Kutić Roba Winter (serija fotografija) i Sandra Vitaljić i Miro Šimeg Susret (serija fotografija), a Kadar je dodijeljen je dvojcu Decker- Kutić.
 
Krešimir Pletikosa s radom Dalmatinski film (serija fotografija), Petar Trinajstić s Porinućem i Sanjin Strukić Požar (serija fotografija) nominirani su u kategoriji slobodne teme, a Nagrada je dodijeljena Petru Trinajstiću. U kategoriji "Priroda" nominirani su Dinko Neskusil (Igra), Mario Paparela "Prid neveru" i Vedran Rihtarić "Zagorje", a Kadar je odnio Dinko Neskusil.
 
U kategoriji Arhitekture nominirani su Ivana Hengl za (Stepenice), Kristijan Vučković (Pješački prijelaz/pruga) i Siniša Mazulović (Gore), a žiri je odlučio Kadar dodijeliti Ivani Hengl.
 
Najbolji radovi u kategoriji "Akt" proglašeni su oni Đanija Celije (Zajedno), Petra Mrše "Buđenje" i Stanka Abadžića "No.5", a nagrađen je Petar Mrša. U kategoriji "Ljudi" nominirani su Romano Decker i Dejan Kutić "K6/2" (serija fotografija), Tom Dubravec (Rugby) i Tomislav Veić "Lopatanje stonske soli", a Kadar je dobio Tom Dubravec.
 
Izvan službenih kategorija, počasna nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena Rencu Kosinožiću, a najboljom novinskom fotografiju s natječaja "Hrvatska novinska fotografija" koji svake godine organizira Zbor fotoreportera Hrvatske pripala je Antoniju Broniću za rad "Manekenka".
 
Za naglasiti je da od ove godine svi nagrađeni i nominirani radove ulaze u stalni fundus zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt, dok će se izložbe finalista Photodaysa 2010. na jesen održati u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Sisku- u ukupno 14 hrvatskih gradova.
 
O najboljim radovima odlučivao je Međunarodni stručni žiri u čijem su sastavu bili stručnjaci s različitih područja fotografije.
 
LJILJANA MAMIĆ PANDŽA
 
VJESNIK, 07.06.2010.