Obnovljene orgulje Antona Römera stare više od 240 godina

STARINE KAPELE SV. LOVRE U LOVREČANU
  
 
Vrijedne orgulje koje je Izradio poznati graditelj iz Graza Anton Römer restaurirane su i vraćene u funkciju u kapelu sv. Lovre u Lovrečanu.
 
Orgulje su restaurirane u umjetničkoj radionici Heferer u Zagrebu, čiji je voditelj Ivan Heferer na tehničkoj primopredaji u kapeli sv. Lovre rekao da orgulje izrađene u baroknome stilu spadaju među najvrednije u Hrvatskoj. Umjetnička radionica Heferer sagradila je 263 nove orgulje, a restaurirala ih je više od 50 starih.
 
Došle iz Zlatara
 
Povijest lovrečanskih orgulja seže u 1762. godinu, kada ih je izradio Anton Römer a prvotno su bile postavljene u župnoj crkvi u Zlataru. No, 1897. godine župa u Zlataru obratila se firmi Heferer da im izradi nove orgulje prema tada vrijedećim principima, a prvotne su orgulje premještene u kapelu u Lovrečanu pa su kod premještanja izvršene određene konstrukcijske preinake, iako su same orgulje ostale djelo prvotnoga graditelja - kaže Ivan Heferer. Orgulje imaju deset vokalnih registara, osam na manualu i dva u pedalu, te 154 drvene svirale, a ukupno je trebalo restaurirati 91 sviralu jer nisu davale traženi ton. Istraživanje i pripreme oko orgulja počele su 2003. godine, a sama restauracija trajala je pet godina, kako je pristizao novac Ministarstva kulture.
 
Restauraciju drvenog kućišta obavila je restauracijska kuća Karković, a sada su orgulje opet u funkciji i vraćen im je stari sjaj. Orgulje su na primopredaji pogledali i Neven Bradić iz Konzervatorskog odjela u Zagrebu te prof. Emin Armano iz Ministarstva kulture, koji ih je i isprobao, vlč. Stjepan Halužan, zlatarbistrički župnik, i načelnik opčine Žarko Miholić.
 
Vrijednost obnove orgulja i kućišta, koju su financirali Ministarstvo kulture, Općina Zlatar Bistrica i Krapinsko-zagorska županija, iznosi 622.200 kuna.
 
Poziv na koncert
 
Načelnik Miholić zadovoljan je što je restauracija privedena kraju te poziva sve mještane na svečani koncert koji organiziraju župa, Općina i Ministarstvo kulture, na kojemu će orgulje biti predstavljene 10. kolovoza, na blagdan sv. Lovre, u kapelu sv. Lovre, koja se prvi put spominje još 1334. godine. Oko polovine 17. stoljeća prvotna kapela je nestala, a iz zapisa kanoničke vizite1666. Godine doznaje se da je na mjestu stare podignuta nova kapela, koja postoji i danas.
 
SPOMENIK KULTURE
Izdvaja se i drveni kazetirani tabulat iz 1666. godine
 
Svojom posebnošću u kapeli izdvaja se i drveni kazetirani tabulat iz 1666. godine jer je najstariji takav očuvan na području sjeverne Hrvatske. Umjetnička radionica Heferer bilježi 160 godina kontinuirana rada. Restauracijom orgulja počeli su se baviti 1970. godine, a lovrečanske su među vrednijima koje su prošle kroz radionicu. Ova gotička kapele zaštićeni je spomenik kulture.
   
SABINA SVIBEN/VLM
 
  
VEČERNJI LIST - ZAGORJE, 01.06.2010.