Općini Bednja stiglo 3000 eura za radionice očuvanja bednjanskog govora za djecu

| 8.2.2024. u 18:04h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon što je iz Ministarstva kulture i medija stigla vijest da je Općini Bednja dodijeljeno 200.000 eura za program Rekonstrukcije i prenamjene postojeće kinodvorane u polivalentni kulturni centar, resorno Ministarstvo prepoznalo je važnost još jednog programa Općine.

Naime, u okviru financiranja programa zaštite i očuvanja nematerijalnih kulturnih dobara, Bednji je za provođenje Besplatnih radionica očuvanja bednjanskog govora odobreno 3000 eura. Prošle godine Ministarstvo je za ovaj program već dodijelio financijska sredstva, a radionice su se održavale u Dječjem vrtiću „Zibeljko”, OŠ Franje Serta Bednja, Vatrogasnom domu Bednja te na terenu. Najmlađi Bednjanci tako su sudjelovali u radionicama kuhanja i istraživanja te na dramskim, pjevačkim, likovnim i vatrogasnim radionicama, a sve uz korištenje bednjanskog govora.

bednjanski govor radionice 2

Kako je rekao općinski načelnik Damir Poljak, mještani sve češće koriste štokavsko narječje, odnosno sve više govore hrvatskim standardnim jezikom pa bednjanski govor postaje sve ugroženiji. Stoga je cilj radionica potaknuti male mještane na korištenje domaćeg, bednjanskog govora, a financijska sredstva s državne razine pritom su od velike koristi.

- Dobivena sredstva potvrđuju da je vrijednost bednjanskog govora, kao i važnost njegovog očuvanja i prenošenja na mlađe generacije, prepoznata na razini Republike Hrvatske. Bednjanski govor jedan se od najvažnijih dijelova naše kulturne baštine i tradicije te ćemo i ove godine održati brojne radionice. One su samo dio onoga što sve radimo kako bismo spriječili izumiranje bednjanskog govora – rekao je načelnik Poljak i zahvalio Ministarstvu kulture i medija na dobivenim sredstvima.