Rasprava o izradbi novih stalnih muzejskih postava

22.01.2024.

22:54

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Okrugli stol o izradbi novih stalnih muzejskih postava
Okrugli stol o izradbi novih stalnih muzejskih postava
Foto: HTV / HRT

Izazovi izrade stalnih postava u fokusu su ravnatelja muzeja koji su se okupili u Galeriji Klovićevi dvori na poziv Ministarstva kulture i Muzejskog dokumentacijskog centra.

Istodobno, polovina zagrebačkih muzeja se obnavlja, a Ministarstvo je iz Fonda solidarnosti za 293 objekta osiguralo u tu svrhu oko 470 milijuna eura.

Istraživanje je pokazalo da trećina muzeja nije ni imala stalne postave.

Svoja prva idejna rješenja predstavili su: Hrvatski športski muzej, Hrvatski povijesni muzej, Arheološki muzej Istre te Muzeji Ivana Meštrovića.

- Nikada u povijesti hrvatskih muzeja, barem onoj koju MDC prati i bilježi, nije se dogodila da je četvrtina naših muzeja istovremeno u nekoj od faza obnove i posljedično pred izradom novih stalnih postava, rekla je ravnateljica Muzejskog dokumentacijskog centra Maja Kocijan.

- Mislim da se s pravom može reći da je ovo povijesni trenutak za muzejsku struku. Ne znam trenutak u povijesti kada je toliko muzeja i muzejskih institucija istovremeno moralo naći rješenje kako će izgledati njihov postav, istaknula je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

- Nema tužnijeg stalnog postava od onog u kojem multimedija ne radi, a to je često slučaj. Virtualno prisustvo postalo je jednako važno kao i ono stvarno, a ponekad djeluje stvarnije od same stvarnosti, smatra predsjednik Hrvatskog muzejskog vijeća Darko Komšo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!