Nakon višegodišnje rekonstrukcije Gardski muzej spreman za posjetitelje

KULTNO MJESTO ČUVANJA NAJVREDNIJIH USPOMENA
 
 
Gradski muzej Bjelovar je nakon kompletne rekonstrukcije u punom sjaju otvorio vrata posjetiteljima. U nazočnosti ministra kulture Bože Biškupića i brojnih visokih gostiju i domaćina.
 
ravnatelj muzeja Mladen Medar, govorio je o iznimnoj povijesnoj važnosti ove institucije,i s ponosom goste proveo kroz velebno obnovljeno zdanje. Pozdravljajući goste gradonačelnik Antun Korušec naglasio je da se u obnovi poštovala domaća pamet i znanje, te su angažirane bjelovarske tvrtke i stručnjaci, od izrade projekta do nadzora.
 
 -Grad se ponosi muzejom, rekao je gradonačelnik, jer je bio i bit će središnje mjesto kulturnih zbivanja, simbol kulture i uljuđenosti Bjelovara i njegovih građana.
 
Muzeji čuvaju hrvatski kulturni identitet
 
Ministar Božo Biškupić, koji je otvorio izložbu velikih bjelovarskih umjetnika Naste Rojc, Vojina Bakića, čestitao je Gradu i Muzeju na investiciji i hrabrosti što su se uputili u tako veliki pothvat, koji je financijski pomoglo Ministarstvo kulture.
 
-Želim bjelovarskom muzeju da mu posjetitelji dolaze kao u Krapinu autobusima i da se moraju najaviti. Čestitam ravnatelju na upornosti, a djelatnicima što su izdržali u nemogućim uvjetima. Ne mogu prepoznati ovaj potkrovni prostor. Kada sam ovdje bio 2006. godine, to je bilo strašno, a sada je divan prostor u kojemu će se moći odvijati raznovrsni sadržaji.
 
Muzeji su promicatelji identiteta zajednice. Mnogi su se bojali da će ulaskom Hrvatske u EU Hrvatska izgubiti svoj identitet, ali to je nemoguće,a to pokazuje i bjelovarski muzej. Kad ideja Europe trijumfira, mi se ponosimo kulturnim nasljeđem. S oduševljenjem gledam ovaj prostor, zgradu staru 170 godina koja će sada imati mnogo bolje uvjete za zbrinjavanje vrijedne građe od prapovijesti do danas, rekao je ministar Biškupić. (rs)
 
Bjelovarac GRADSKI LIST, 04.10.2010.