Moderna hrvatska arhitektura u Barceloni

 IZLOŽBA "KONTINUITET MODERNOSTI" 
 
- Izložba "Kontinuitet modernosti", posvećena modernoj hrvatskoj arhitekturi od 20-ih do suvremenosti, otvorena je u Barceloni. Izložba pokriva arhitektonsku produkciju u Hrvatskoj od početka modernizma - sredinom 20-ih prošlog stoljeća do danas. Ideja je kroz seriju pojedinačnih istaknutih projekata u tri razdoblja, kako napominje Aleksandar Predojević, predstaviti najproduktivnije faze hrvatske arhitekture nastale u specifičnim uvjetima. "Razdoblje 30-ih godina pokazuje situaciju u novoj državi međuratnog razdoblja; 50-te i 60-te u socijalističkom sistemu te današnje vrijeme s novom orijentacijom nakon ratnih zbivanja 90-ih predstavljaju međunarodnoj publici najznačajnija ostvarenja hrvatske arhitekture", dodao je.
 
Na 88 izložbenih panoa predstavljeno je više od 50 hrvatskih arhitekata. Autori su izložbe, koja je otvorena do 10. rujna, Vera Grimmer, Tadej Glažar, Maroje Mrduljaš, Andrija Rusan i Adolph Stiller. Dizajn izložbenih panoa potpisuje Studio Rašic. Nakon Barcelone izložba će biti postavljena u Madridu i Valladolidu te u veljači 2011. u Rijeci.
 
Izložba "Continuitv of m-dernitv - fragments of Croatian architecture from modernism to 2010" premijerno je prikazana u Beču (2007.), a nakon toga u Skopju, Bukureštu, Novome Sadu, Amsterdamu, Pečuhu, Sarajevu, Beogradu i Mariboru. Projekt je ostvaren uz pomoć Ministarstva kulture RH, Glavnog konzulata RH u Barceloni i Udruge katalonskih arhitekata. (Hina)
 
GLAS SLAVONIJE, 24.07.2010.