Mozaik
BAŠTINA KOJA NASMIJAVA

Muzej bećarca turistički je potencijal Pleternice
Objavljeno 17. veljače, 2023.
Ovo je važan projekt, ne samo za kulturu, nego i za sve ostale segmente koji čine gradsku cjelinu, kaže gradonačelnica
- Dobro došli u Pleternicu, grad bećarca - pozdravila je Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice sve okupljene u povodu otvorenja jedinstvenog Muzeja bećarca u Pleternici. A i govoru je prethodio šaljivi bećarac, upućen upravo gradonačelnici: "Ponosna je naša draga Mara, otvara se muzej svih bećara!". Otvaranju je nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministri Marija Vučković, Šime Erlić, Marin Piletić te europarlamentarci Sunčana Glavak i Karlo Ressler.

Nakon izgradnje Trga bećarca i opremanja unutarnjeg dijela prostora, pleternički Muzej bećarca svečano je otvorio svoja vrata. Ovo je izuzetno važan projekt, ne samo za kulturu, nego i za sve ostale segmente koji čine jednu gradsku cjelinu. "Ponosni smo, moram to istaknuti u ovom trenutku, jer biti dijelom ovako velikog projekta koji je promijenio vizure našeg grada, zasigurno zaslužuje da i djelatnici grada i stanovnici budu ponosni na to. Zahvaljujem svima koji su radili na oba europska projekta kojima je financiran trg i muzej, od bivše gradonačelnice, današnje županice Antonije Jozić, pa do svih naših zaposlenika koji su provodili nabave, pratili aktivnosti projekta i realizirali iste", rekla je gradonačelnica Šarić, dodajući kako će Muzej bećarca zasigurno biti adut turističke ponude Pleternice. S tim se slaže i bivša gradonačelnica Pleternice, a sada županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, koja dodaje da će se s Muzejem bećarca Pleternica pozicionirati na turističkoj karti Hrvatske, jer će mnogi u njega htjeti doći.

A bez bećarca za govornicu nije mogao ni predsjednik Vlade kojem su tamburaši TS Zlatna dolina izmamili osmijeh na lice nakon stihova: "Evo nama našeg dragog gosta, siš‘o je Andrej s Pelješkoga mosta!".

- Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje s vama u Pleternici. Prošlo je 12 godina otkako je bećarac uvršten na listu nematerijalne baštine UNESCO-a i kulminacija je s otvaranjem ovog interpretacijskog centra, Muzeja bećarca. Bećarci su veliko veselje, velika ugoda, istinski šarm, duhovitost, kreativnost. Sve to izmamljuje osmijeh na lice i čini simpatičnim ovaj kraj, ljudi su otvoreni, druželjubivi. Malo tko može ugostiti ljude kao što to činite vi ovdje, u Pleternici i Slavoniji - rekao je Plenković.

Program otvaranja vodio je poznato televizijsko lice Branko Uvodić, a nakon svečanog otvorenja Muzeja Trgom bećarca, a na oduševljenje mnogih, zagospodarili su Najbolji hrvatski tamburaši.

Milan Bugarić
”ODU RADOSTI” ZASVIRALI TAMBURAŠI
Muzej bećarca otvoren je simboličnim podizanjem zastave i “Odom radosti” odsviranom na tamburama. Pleterničanima, uz predočenje osobne iskaznice, u idućih tjedan dana ulaz u Muzej bit će besplatan, a pozivaju se i drugi stanovnici požeškog kraja, ali i drugih mjesta Hrvatske, da prošeću kroz bećarski život i snove, zaigraju, poslušaju, zapjevaju vlastiti bećarac.

Možda ste propustili...

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike