Cres ogledni primjer održivog razvoja

USKORO FORMIRANJE UREDA ZA PILOT PROJEKT VIJEĆA EUROPE
   
Do travnja će u Cresu biti formiran ured za provedbu Pilot projekta lokalnog razvoja, kojeg provodi Vijeće Europe zajedno s devet zemalja jugoistočne Europe - Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Bugarskom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Rumunjskom, Srbijom, Makedonijom i Kosovom. Otok Cres je pilot projekt za Hrvatsku, a od polovice 2007. godine, kada je Ministarstvo kulture kandidiralo Cres za ovaj projekt, do sada je obavljena prva faza u sklopu koje je, među ostalim, utvrđeno postojeće stanje, definiran projektni zadatak, a ova prva faza okončava se upravo otvaranjem ureda u kojem će biti zaposleno dvoje djelatnika, kojima će zadatak biti definiranje i implementacija programa. Cilj ovog projekta je provođenje strategije razvoja koje se temelji na spajanju ekonomske uspješnosti, kulturne raznolikosti, socijalne kohezije i ekološke ravnoteže.
   
Projekt bi trebao osigurati mehanizme financiranja bazirane na javnom i privatnom partnerstvu, osigurati ekonomski rast, pridonijeti poboljšanju kvalitete života, upravljanja resursima i sveukupnom poboljšanju društvenih odnosa u zajednici. Osim gospodarskih i kulturnih, za cilj ima i bolju koordinaciju sektorske i teritorijalne politike, kao i veću povezanost u implementiranju europske politike održivog razvoja i teritorijalne kohezije. Specifični cilj Projekta razvoja regije Cresu bi trebao poslužiti kao dugoročna strategija razvoja u kojoj bi težište bilo na zaštiti i održivom korištenju kulturne i prirodne baštine. Ukoliko se projekt pokaže učinkovitim, Cres bi trebao postati ogledni primjer i pomoći drugim otocima kod izrade razvojnih i strateških planova.
 
Osim Ministarstva kulture u projekt su od ranije uključeni Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a odnedavno i Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstvo turizma i PGŽ. 
  
I. CUPAĆ MARKOVIĆ

NOVI LIST, 26.02.2010.