Slobodna Dalmacija - Biograd digitalizirao kulturnu baštinu

PRVI U HRVATSKOJ PROJEKTOM HERITECH GRAD ČUVA I PROMIČE KULTURNO-POVIJESNU OSTAVŠTINU ZA BUDUĆE CENERACIJE
  
Kada zadnjeg dana prosinca bude završen projekt HERITECH kojeg financira belgijska vlada, Biograd na moru postat će prvi grad u Hrvatskoj koji će svoju kulturnu baštinu imati pohranjenu i predstavljenu u digitalnom obliku na internetu. Projekt HERITECH, vrijedan 139 tisuća eura, posvećen je očuvanju i promicanju kulturne baštine u 21. stoljeću na temelju suvremenih tehnologija, a provodi se u suradnji s Ministarstvom kulture, Zavičajnim muzejem Biograd, TZ grada Biograda i Parkom prirode Vransko jezero. Od ukupnog iznosa, 109 tisuća eura daje belgijska vlada bespovratno, a ostalih 30 tisuća kroz usluge i troškove osigurava Grad Biograd.
 
Kongres u Bruxellesu
 
U prvoj fazi projekta formirana je jedinstvena baza podataka koja sadrži oko 70 zaštićenih spomenika kulture s područja Biograda, Filip Jakova, Tkona, Pašmana i Pakoštana. U drugoj fazi razvija se implementacija sustava, odnosno dostupnost sadržaja u 2D, 3D i 4D računalnim modelima putem web stranica i GIS preglednika, dok je treća, završna faza, usmjerena na prijenos znanja i edukaciju hrvatskih stručnjaka o upravljanju i nadogradnji HERITECH sustava.
 
Projekt će biti zaključen znanstvenim kongresom sredinom prosinca u Bruxellesu na kojem će hrvatski i belgijski stručnjaci zajednički predstaviti postignuća i korist od projekta za obrazovanje i svijest mladih ljudi, ali i lokalne zajednice o važnosti svoje kulturne baštine te važnosti njezina menadžmenta u skladu s principima održivog razvoja u turizmu.
 
- Sustav digitalne baštine Biograda u prvom će redu biti na korist građana i turista, ali i svih stručnjaka i znanstvenika koji se bave izučavanjem kulturno-povijesne baštine, kaže Ivan Čupić, voditelj projekta i stručni suradnik za europske fondove u biogradskoj gradskoj upravi.
 
Na početku ce baza podataka sadržavati oko 70 spomenika s popisa zaštićene kulturne baštine, a vremenom će se nadograđivati. Stranica ce biti dostupna nakon Nove godine.
  
Za TIC 900 tisuca eura
 
Projekt digitalizacije baštine odlično se uklapa u projekt izgradnje novog turističko-informacijskog centra u Biogradu koji se također kandidira za bespovratna sredstva iz pretpristupnih fondova. - Za izgradnju TIC-a, koju očekujemo iduće godine, trebali bi dobiti oko 940 tisuća eura. Povezivanjem ta dva projekta najviše će pak dobiti Biograd i njegovi gosti, sto je u primarnom interesu gradske uprave - ističe Čupić.
 
IVICA NEVEŠĆANIN
 
SLOBODNA DALMACIJA, 15.10.2010.