Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoreno gradilište

Obnova Palače Vranyczany-Dobrinović stajat će osam milijuna eura

Neva Zganec/PIXSELL
21.02.2023.
u 10:44

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti otvorila je jučer gradilište i početak konstrukcijske obnove u potresu stradale zgrade Palače Vranyczany-Dobrinović, osme i posljednje koja ulazi u program obnove

Ugovorom s Ministarstvom kulture i medija (MKM) osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od gotovo osam milijuna eura, od čega na izvođenje radova za konstrukcijsku obnovu ide 7,7 milijuna eura.

Glavni tajnik HAZU akademik Dario Vretenar zahvalio je Ministarstvu na dobroj suradnji i kazao da počinju obnovu s namjerom da je provedu na vrijeme i da se u palaču što prije vrate Nacionalni muzej moderne umjetnosti (NMMU) i umjetničko-galerijske jedince Akademije.

 

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek naglasila je važnost postizanja kvalitetnog dogovora o prostoru u zgradi koji će zajednički koristiti HAZU i NMMU te izrazila nadu da će sve zgrade HAZU koje spadaju u najvažnije spomenike koje su ušle u konstrukcijsku obnovu bez poteškoća završiti taj dio obnove. Palača je u potresu 22. ožujka 2020. godine pretrpjela znatna oštećenja, djelomice su pale žbuka i štukature u predvorju i u ovalnoj dvorani, a zamjetne su bile i pukotine u pregradnim i nosivim zidovima (stubište).

Do potresa bila je sjedište različitih odjela i ureda HAZU, kabineta grafike HAZU s izložbenom dvoranom, Kabineta za arhitekturu i urbanizam, a u najreprezentativnijem dijelu palače, na prvom i drugom katu, nalazi se Nacionalni muzej moderne umjetnosti. Prema projektu bečkog arhitekta Otta von Hofera, palača je građena od 1881. do 1883. za plemića Ljudevita Vranyczany-Dobrinovića. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije