Kultura je više od ljepote

MANIFESTACIJA IZLOŽBOM "ZA KRIŽEN" OTVORENI DANI KRŠĆANSKE KULTURE U SPLITU
  
Dani kršćanske kulture, koji se u Splitu, Šibeniku i Dubrovniku održavaju šesti put, svečano su otvoreni u subotu u 11 sati u prepunoj splitskoj Galeriji Konzervatorskoga zavoda.
 
Za križen
  
Na otvaranju je u ime Splitsko-makarske nadbiskupije govorio dr. don Drago Šimundža, koji je kazao da je kultura mnogo više nego lijepa slika ili knjiga. "Ona bi trebala živjeti u čovjeku i obitelji",naglasio je pastoralni vikar upozorivši da, osim o općoj kulturi, treba voditi brigu i o vlastitoj. Potom je govorio izaslanik ministra kulture Radoslav Bužančić, naglasivši relativno skromnu, ali kontinuiranu potporu Ministarstva prema Danima kršćanske kulture. U ime Županije pozdravio je zamjenik župana Luka Brčić, u ime Grada Splita zamjenica gradonačelnika Anđelka Visković, a u ime organizatora direktor Verbuma Miro Radalj.
 
Baština
  
Nakon otvaranja, u istoj je galeriji pokraj HNK Split otvorena izložba fotografija "Za križen" Paula Bunčuge, koji je na 27 fotografija dokumentirao nošenje križa na otoku Hvaru, tradicionalnu pučku pobožnost uvrštenu na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine. Izložbu je otvorio Siniša Vuković rekavši da je središnji motiv izložbe križ, koji se na svakoj fotografiji vidi ili nad njom visi. Otvaranje manifestacije i izložbe uveličali su dojmljivi "Pučki pivači" iz Jelse, pod vodstvom Slavka Reljića.
  
Splitski odsjek Dana kršćanske kulture nastavljen je u subotu u 19 sati u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa koncertom Hrvatskog katoličkog radija. Pod vodstvom Domagoja Pejića, na koncertu je, uz Zorica Kondžu i klapu "Šufit", nastupilo desetak duhovnih izvođača.
 
Na Danima kršćanske kulture u nedjelju u 19 sati u splitskoj katedrali svetog Duje na programu je koncert zborova "Schola cantorum" i "Cantores Maruli", koje vodi mo. Blaženko Juračić. Nakon toga, u idućih devet dana u tri dalmatinska grada predstavit će se različiti glazbeni, filmski, likovni i književni programi i događanja, po kojima su Dani kršćanske kulture stekli regionalnu i nacionalnu prepoznatljivost.
  
Dubrovnik i Šibenik
 
U nedjelju, dakle danas, u 14 sati u Dubrovniku program DKK počinje križnim putem na Srđ. U Šibeniku Dani počinju u ponedjeljak u 19 sati u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića, otvaranjem izložbe fotografija iz života Majke Terezije "Budi moje svjetlo" Zvonimira Atletića, koju će otvoriti Ivan Ugrin.
  
SINIŠA KEKEZ
  
SLOBODNA DALMACIJA, 21.03.2010.