Otvoren sajam knjiga u Frankfurtu

18.10.2023.

19:59

Autor: Tamara Džebić Šaljan/M.M./Dnevnik/HRT

U Frankfurtu je otvoren najveći i najpoznatiji sajam knjiga i nakladništva na svijetu. I ove su godine na njemu i hrvatski nakladnici i pisci, a zemlja partner je Slovenija.

Četrdesetak hrvatskih nakladnika predstavlja se na 40 kvadrata izlagačkog prostora našeg nacionalnog štanda. Iako je Frankfurt primarno poslovni sajam na kojem se prodaju prava i prate trendovi u izdavaštvu, svaka zemlja nastoji se uključiti u službeni program sajma. Nakon niza godina čak šest hrvatskih autorica sudjelovat će na različitim tematskim panelima. Dio njih na poziv slovenskih kolega.

- Jako je dobro da smo iskoristili odlične odnose sa republikom Slovenijom koja je zemlja partner pa će na mnogo panela zajedno sudjelovati slovenski i hrvatski autori. Republici Hrvatskoj je to jako bitno. Mi smo ove godine otvorili i lektorat kroatistike u Regensburgu, rekao je Gordan Bakota, Veleposlanik RH u Njemačkoj.

- Hrvatska književnost je sasvim dobro zastupljena u prijevodima i kod manjih nezavisnih i kod velikih izdavača. Mislim da time možemo biti zadovoljni. Što se tiče hrvatskih nastupa, ove godine je to u kombinaciji sa Slovencima lijepo ukomponirano, no za iduću godinu bi trebalo razmisliti kako da Hrvatska ima bolji samostalni program, rekla je Alida Bremer, književnica, prevoditeljica.

Uz Mašu Kolanović, Ivanu Sajko, Snježanu Berak, Alidu Bremer i Anitu Peti Stantić u Frakfurtu se predstavila i Marina Vidaić - ovogodišnja dobitnica Nagrade Europske unije za književnost.

Frankfurt je, bez sumnje, mjesto na kojem se osim uvida u svjetsku izdavačku produkciju, prate društvene mijene i stvaraju novi kulturni proizvodi.

- Frankfurtski sajam knjiga je kao svjetsko prvenstvo u nogometu. Nacije se pokazuju natječu i pokazujemo ono što smo uspjeli na polju kulture. Mali jezici imaju problem što se vrlo teško probijaju pored engleskog, njemačkog i tu treba puno raditi cijele godine uz pomoć kulturne diplomacije, ali i poslovnih veza. Frankfurtski sajam upravo tome služi da se povežu i da se plasira nešto što mi smatramo da je vrijedno, a to je u knjizi sabito kao naš pogled na život. Knjiga danas u print izdanju je preživjela navalu e knjige, rekao je Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara.

Ovakve velike događaje rijetko zaobilazi aktualna politika, pa je tako prije samog otvorenja otkazana dodjela nagrade LiBeraturpreis palestinskoj književnici Adaniji Šibli, a današnji govor slavnog slovenskog filozofa Slavoja Žižeka, u kojem je komentirao najnovije događaje na Bliskom istoku, nije se svidio mnogim prisutnima koji su u znak prosvjeda napuštali dvoranu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!