Gledanost HRT-a raste, kao i njegov doseg putem linearnih i nelinearnih kanala

02.11.2023.

20:20

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Sudionici panel-rasprave na tribini "Kakva je budućnost HRT-a?"
Sudionici panel-rasprave na tribini "Kakva je budućnost HRT-a?"
Foto: Dnevnik / HRT

Na tribini Hrvatskog novinarskog društva "Kakva je budućnost HRT-a?" o javnom servisu razgovarali su ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb, predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac te saborski zastupnik HDZ-a i član saborskog odbora za informiranje informatizaciju i medije Goran Ivanović. Pokazatelji su dobri, zaključili su sudionici, gledanost HRT-a raste, kao i njegov doseg putem linearnih i nelinearnih kanala. 

U društvu preplavljenom neprovjerenim informacijama s društvenih mreža, važno je, kažu, jačati profesionalno novinarstvo. Na panel-raspravi bilo je govora i o budućim modelima financiranja HRT-a. No, to je samo jedna od rasprava o važnosti javnog servisa do donošenja novog zakona o HRT-u.

- Zakon o HRT-u nećemo sigurno donositi prije izbora, to nije zakon koji se donosi u predizborno vrijeme, mi ćemo nastaviti ovakve rasprave, predložit ćemo koncepte, a nakon izbora će biti vrijeme za donošenje zakona, izjavila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

- Javni medijski servis predstavlja jedan od kamena temeljaca demokracije i briga za pluralno društvo leži na javnom medijskom servisu svugdje u Europi pa tako i u Hrvatskoj. Da, nalazimo se u teškom trenutku, medijsko okruženje se drastično promijenilo što zahtjeva da se i mi sami kao medijski servis mijenjamo, istaknuo je glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb.

- I hrvatskoj državi i nama kao građanima je jako potreban jaki, dobro budžetirani i dobro urednički vođen, ali prije svega moderni javni servis. Sve ovo što se oko nas događa, platformizacija i medija i navika koje imaju korisnici medijskih usluga, navodi nas na to da nikada nije bio javni servis potrebniji nego danas, smatra predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!