Lani je u Hrvatskoj zaplijenjeno 80 posto zaštićenih vrsta više nego godinu ranije

NA TERENU 30 POSTO VIŠE NADZORA INSPEKTORA
   
Lani je u Hrvatskoj zaplijenjeno 80 posto zaštićenih vrsta više nego godinu ranije, za što su u mnogome zaslužne carinske službe te policija, rekao je za prošlotjednog boravka u Brodskoposavskoj županiji ravnatelj Uprave za inspekcijske poslove zaštite prirode pri Ministarstvu kulture Krešimir Ilić. Rezultat je to pojačanog nadzora državne granice te povećanog broja nadzora inspektora na terenu i to za 30 posto.
 
Od prekršitelja naplatili 199.000 kuna
 
"Tijekom 2009. zaplijenili smo 27.000 jedinki zaštićenih vrsta, a najzastupljenije su bile školjke (prstaci i periske), ptice i kornjače. Podneseno je pritom zahtjeva za naknadu štete državi 'teških' milijun i pol kuna, što će izravno biti uplaćeno u državni proračun", kazao je Ilić, podsjetivši i na 199.000 kuna naplaćenih od prekršitelja Zakona o zaštiti prirode. Govoreći o planovima za ovu godinu, Krešimir Ilić na-glasio je nužnost dodatnog osnaživanja inspekcijskog nadzora, pa će stoga u Brodsko-posavskoj županiji biti uposlen inspektor zaštite prirode. Dožupan Davor Vlaović je komentirao da će i na taj način ova županija unaprijediti zaštitu prirode te osnažiti Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima. Osim šest zaštićenih po-dručja (dva zaštićena krajobraza, dva ornitološka rezervata i dva posebna rezervata šumske vegetacije), u planu je zaštita pašnjaka Iva u Goricama u općini Dragalić.
 
Zaštita pašnjaka Ive, Pljuskare, jezera Petnje
 
Ravnatelj Javne ustanove Mario Pavičić je kazao da su ministarstvakulture i regionalnog razvoja dala pozitivno mišljenje o zaštiti pašnjaka Ive na temelju podloge koju je izradio Državni zavod za zaštitu prirode. Očitovanje Ministarstva poljoprivrede očekuje se vrlo skoro. "Nakon toga podloga ide na javni uvid, potom na odluku resornome ministarstvu", pojasnio je Pavičić. U planu je, rekao je, i zaštita Pljuskare kao geološkog spomenika te jezera Petnje u kategoriji zaštićenog krajobraza. Naglašena je i potreba za razminiranjem dva posebna šumska rezervata sa stoljetnim slavonskim hrastovima (Muški bunar i Prašnik) koji su zaštićeni još od 1929. godine.
 
BIJELA RODA
Žele zaštititi sva gnijezda uz tok rijeke Save
 
Govoreći o projektu zaštite i očuvanja bijele rode u koji su prošle godine bile uključene Zagrebačka, Sisačko-moslavačka i Brodsko-posavska županija, ravnatelj Javne ustanove Mario Pavičić rekao je da je cilj nastaviti taj projekt te u njega uključiti i Vukovarsko- srijemsku županiju, kako bi se detektirala i zaštitila sva gnijezda uz cijeli tok Save. P
 
PRIJAVE
Protuzakonita eksploatacija tartufa u brodskoj okolici?
  
Načelnik Inspekcije zaštite prirode Željko Vuković podsjetio je na dobru suradnju s državnim azilom za zbrinjavanje zaštićenih vrsta u Ruščici. "Imali smo nekoliko većih intervencija na ovom područjumeđu kojima i u Slavonskom Šamcu, gdje je otkriven ilegalni uvoz preparata risa i medvjeda (medvjeđe kože i lubanje), zapljena papagaja u Slavonskom Brodu te u Brodu i Čepinu, gdje smo išli u suzbijanje lova i ubijanja zaštićenih vrsta ptica", rekao je Vuković. Dodao je da je u tijeku ispitivanje prijave o protuzakonitoj eksploataciji tartufa u okolici Slavonskog Broda.   
    
 
ANITA BENIĆ
    
 
VJESNIK, 03.02.2010.