SASTANAK STRUČNJAKA

Borba protiv SLAPP-a u Nacionalnom planu razvoja kulture i medija 2023. - 2027.

Vaniček-Fila kaže kako je u nacrtu Nacionalnog plana uspostava zajedničkog neovisnog medijskog regulatora

Jasna Vaniček-Fila

 Nera Šimić/Cropix

U Nacionalnom planu razvoja kulture i medija od 2023. do 2027. predviđena je uspostava mehanizma za rano prepoznavanje i odbacivanje SLAPP tužbi u cilju zaštite novinara, rečeno je u petak na sastanku stručne skupine za medije u organizaciji Ministarstva kulture i medija.

Ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija u Ministarstvu kulture i medija Jasna Vaniček-Fila naglasila je da se u Hrvatskoj, i to među prvim državama u EU-u, sustavno počelo baviti problematikom SLAPP tužbi (strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja) te je organizirano niz okruglih stolova i edukativnih radionica za novinare i pravosudne dužnosnike.

Jedna od iznimno važnih mjera u strateškom aktu - Nacionalnom planu, uspostava je mehanizma za rano prepoznavanje i odbacivanje SLAPP tužbi, sa ciljem zaštite novinara od neosnovanih i zlonamjernih sudskih postupaka, pa će se takva odredba implementirati i u novi Zakon u medijima.

Vaniček-Fila kaže kako je u nacrtu Nacionalnog plana uspostava zajedničkog neovisnog medijskog regulatora za elektroničke i tiskovne medije radi unapređenja statusa novinarske profesije, medijskog sustava i poticanja pluralizma. Treba poticati kvalitetno novinarstvo i raznovrsnost sadržaja od javnog interesa, kao i samoregulaciju i koregulaciju u medijskom sektoru, poručila je.

Ministarstvo kulture i medija osiguralo je oko 6,6 milijuna eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za uspostavu sustava provjere medijskih činjenica i javne objave podataka o vlasništvu i financiranju medija. Kroz to će se poticati razvoj tehnoloških programa, platformi i sustava komunikacije s medijima te baza vlasničkih podataka i izvora financiranja medija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:45