Suradnja Vlade i romske zajednice u Hrvatskoj putokaz za europske zemlje

  • Slika /Vijesti/2023/Studeni/04 studenog/Dan romskog jezika  (3).jpeg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Tom je prigodom ocijenio da je suradnja Vlade i predstavnika romske zajednice u Hrvatskoj u osnaživanju položaja Roma predstavlja putokaz za brojne druge europske zemlje.

Podsjetio je da je Hrvatski sabor prvi donio deklaraciju o romskom jeziku, a da je hrvatska parlamentarna diplomacija to potaknula i na svjetskoj razini prijedlogom i definiranjem Svjetskog dana romskog jezika 5. studenoga.

Zahvalivši saborskom zastupniku Veljku Kajtaziju i drugim predstavnicima romske manjine  na suradnji poručio je da Romi u Hrvatskoj imaju podršku svih institucija, osobito Vlade i Sabora.

''Brojni projekti koji doslovno niču diljem Hrvatske gdje živi romska manjina govore da to nije samo deklaratorna podrška, već vrlo konkretna. To nisu vatrogasne i ad hoc mjere, to je sustavna politika koja se manifestira kako u pripremljenim projektima, tako i u proračunskom praćenju tih aktivnosti'', kazao je Plenković dodavši da je Romski memorijalni centar Uštica potvrda da je suradnja dobila svoje konkretne primjere u praksi.

Dodatni iskoraci u obrazovnom sustavu

Također je kazao da će drugi veliki projekt, Europski kulturno-sportski romski centar u Istri, pokazati hrvatskoj javnosti rezultate zajedničkog rada romske zajednice i Vlade RH te da će budući centar ostati trajna vrijednost, ali i poticaj svima u Hrvatskoj da se maksimalno uključe u obrazovni sustav koji je ključno područje u kojem se moraju napraviti dodatni iskoraci.

''Obrazovanje je ključno područje gdje moramo napraviti dodatne iskorake. Smatram da su primjeri poput izdanja hrvatsko-romskog rječnika koje je podržalo Ministarstvo kulture, te studijskog program koji postoji već 7 godina, itekako poticajni da što više mladih Roma što dulje ostane u obrazovnom sustavu. Tada će oni biti korisnici ovih stipendija o kojima govorimo i koje smo povećali tri puta u odnosu na ranije, a onda će integracija Roma u hrvatsko društvo biti još bolja'', naglasio je Plenković.

Zahvalio je svim čelnicima lokalne samouprave i predstavničkim tijelima koji pomažu ovaj smjer i participiraju u njemu, podsjetivši da se i kroz nedavno realiziranih 17 projekata putem Ministarstva regionalnog razvoja jasno vidi kako Vlada sustavno na terenu gradi svoju politiku prema romskoj nacionalnoj manjini. Pritom je istaknuo Belišće i Beli Manastir kao svijetli primjer suradnje na zaista visokoj razini i kvaliteti.

''Kako smo to činili u ovih proteklih sedam godina, našu suradnju nastavit ćemo i u budućnosti'', rekao je na kraju svog obraćanja predsjednik Vlade.

Kajtazi: Bez podrške Vlade ne bi bilo ogromnih iskoraka u rješavanju problema Roma u Hrvatskoj

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine i inicijator obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika Veljko Kajtazi podsjetio je da je inicijativa za obilježavanje Svjetskog dana Roma potekla iz Hrvatskog sabora, što je kasnije dovelo do toga da taj dan prepozna UNESCO, ali i da se počne obilježavati u 27 država širom svijeta.

''Ne radi se samo o formalnoj inicijativi, nego o inicijativi koja je zaživjela među romskim narodom koji više od jednog tisućljeća čuva svoj jezik, kulturu i tradiciju koja nije uništena asimilacijskim procesima'', rekao je.

Kajtazi je dodao da bez podrške Vlade od 2016. ne bi bilo ogromnih iskoraka u rješavanju problema Roma u Hrvatskoj. Pritom je, kaže, riječ o sustavnom pristupu kroz operativne programe za nacionalne manjine, a kojima nije zanemareno očuvanje romskog jezika.

Na obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika dodijeljene su i Nagrada za životno djelo ''Ferenc Sztojka'' i Nagrada za životno djelo ''Šaip Jusufi'', a ove je godine po prvi put dodijeljena i medalja ''Romska majka'' koju je saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi svečano uručio premijeru Andreju Plenkoviću.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Andrej Plenković