Vjesnik - Na dan nestaje stotinu vrsta životinja

Bogatim edukativno-zabavnim programom i predstavljanjem udruga koje promoviraju zaštitu i udomljavanje životinja, u nedjelju je na zagrebačkom jezeru Bundek proslavljen Međunarodni dan zaštite životinja. Manifestaciju je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a cjelodnevno druženje životinja i njihovih vlasnika osmi je put uzastopce organizirao Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo.
 
Kao gosti Grada na Bundeku su se pojavili i predstavnici Ministarstva kulture, Državnog zavoda za zaštitu prirode te Ministarstva poljoprivrede.
"Predstavnike ministarstava zvali smo jer je od velike važnosti da se građani upoznaju s edukativnim programima za zaštitu životinja na državnoj razini. Podatak da na dan nestaje oko sto vrsta životinja nije zanemariv i da bi se to spriječilo moramo udružiti snage“, rekao je Emil Tuk, pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.
 
Nekoliko stotina Zagrepčana i njihovih kućnih ljubimaca uživalo je u reviji i utrkama pasa, a svi zainteresirani mogli su se upoznati i s radom brojnih udruga za zaštitu životinja. Velika gužva stvarala se oko štanda Udruge Krila - terapijsko jahanje, gdje su najmlađi Zagrepčani imali priliku jahati konje te steći osjećaj o tome kako te plemenite životinje mogu pomoći osobama s posebnim potrebama.
  
Predstavnici Skloništa za nezbrinute životinje u Dumovcu i Noina arka pozvali su građane na udomljavanje životinja. Svoj rad predstavio je i Klub za obuku sportskih i službenih pasa.
 
MARTINA CIKOJEVIĆ
 
VJESNIK, 04.10.2010.