Nakon 25 godina izmijenjene "daske koje život znače"

250 TISUĆA KUNA ZA UREĐENJE HNK OSIJEK
  
 
 
Za desetak dana, kada počnu probe, glumci osječkog HNK stat će na nove "daske koje život znače". Većina dotrajalih dasaka na pozornici (izuzev središnjeg dijela, tzv. rotacije), naime, izmijenjena je tijekom ljetnih radova na uređenju, točnije "šminkanju" osječke kazališne zgrade, u što je ukupno uloženo oko 250 tisuća kuna.
 
"Ti radovi trebali su stajati oko 200 tisuća, ali otkrili smo neke dodatne probleme koje smo morali riješiti. Ponajprije, u dvije prostorije u suterenu, toalet za gledatelje i strojarnicu, instalirali smo tzv. nepovratne ventile, pa ih voda više neće poplavljivati pri svakoj jačoj kiši... Također, zamijenit ćemo pohabane rukohvate u mezaninu gledališta", ističe intendant Božidar Šnajder.
 
Uz daske koje su izmijenjene nakon punih 25 godina, postavljen je i novi crveni tapison na pod gledališta, posljednji put mijenjan daleke 1994. godine. Nove su i "staze" na svim stubištima između prizemlja i viših katova, kao i crveni linoleum na stubištima kojima se kreću članovi ansambla. Prebrušen je i prelakiran već istrošeni parket u svečanom foyeru, a novom bojom osvježeni su i zidovi svih prostorija na južnoj strani zgrade, dakle garderoba, dvorana, krojačnica, glumačkog salona i drugih. "Ovi zahvati nisu obavljeni samo zbog estetskih razloga nego su neke površine bile i prilično opasne... Tih 250 tisuće kuna pak uloženo je iz sredstava Ministarstva kulture namijenjenih investicijskom održavanju", zaključuje intendant.
 
T. LEVAK
 
GLAS SLAVONIJE, 20.08.2010.