Završena obnova Istarskog narodnog kazališta

01.05.2024.

07:02

Autor: Jana Radić/L.P./Dnevnik/HRT

Završena je obnova Istarskog narodnog kazališta u Puli. Nakon osam mjeseci opsežnih radova vraćaju se predstave na jednu od najvećih kazališnih pozornica u Hrvatskoj, dubine čak 25 metara...

Podiže se novi zastor u obnovljenom pulskom kazalištu. Grad Pula i Ministarstvo kulture i medija financirali su radove s gotovo milijun eura.


- Nakon 35 godina obnovili smo unutrašnjost dvorane i partera i lože i mezanina i balkon, povećali ugodu boravka i gledanja predstava, rekla je Gordana Jeromela Kaić, ravnateljica Istarskog narodnog kazališta.


Već krajem 19. stoljeća Pula je imala impresivnu kazališnu kuću zahvaljujući meceni Pietru Ciscuttiju po kojem dvorana danas nosi ime. Zadnja obnova bila je davne 1989.


- Kazalište se kao takvo na vizualnoj razini nije puno promijenilo osim što je postalo udobnije, svježije, novije i što su materijali dugoročniji od onih koji su bili. Zvuk se isto tako jako poboljšao tako da smo stvarno podigli kvalitetu koja je potrebna, ističe Matija Ferlin, umjetnički voditelj INK.

''Svi su sad zadivljeni kako se akustika poboljšala''


Potvrđuju to i umjetnici. Koprodukcijom Pule i Rijeke, izvedbom opere "Nozze Istriane" Antonija Smareglije obilježit će se otvorenje obnovljenog kazališta.


- Svi su sad zadivljeni kako se akustika poboljšala, a to je ono što nas muzičare apsolutno najviše raduje, tako da se svi u pozornici i u rupi vrlo dobro osjećaju, objašnjava Simon Krečič, dirigent.


- Meni je naravno najdraže da se ovakva obnova događa u Puli u našem sestrinskom ili bratskom kazalištu riječkog HNK. Suradnja s INK-om je uzorna, zaključuje Marin Blažević, intendant HNK Ivana pl. Zajca.


Nakon subotnje premijere, opera "Nozze Istriane" imat će još jednu izvedbu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!