Fortifikacijska arhitektura i njezina prilagodba suvremenim potrebama

OTVORENJEM IZLOŽBE NA BRIJUNIMA POČELA 9. MEĐUNARODNA RADIONICA ARHITEKTURE FORTIFIKACIJA
 
U Sklopu teme "Stručna i znanstvena istraživanja i izrada koncepcije primjerene uporabe austrougarskih fortifikacija" na Brijunima je u srijedu započela 9. međunarodna radionica arhitekture fortifikacija. Tom je prigodom u crkvici sv. Roka otvorena izložba radova s prošlogodišnje radionice, također održane na Brijunima.
  
Njezini su sudionici studenti stručnih usmjerenja: arhitekture, krajobrazne arhitekture i građevinarstva iz Poljske i Hrvatske. Radionica će se do 11. rujna odvijati pod vodstvom stručnjaka za pojedine zadatke.
  
U seminarskom dijelu održat će se niz predavanja na temu fortifikacijske arhitekture i njezine prilagodbe suvremenim potrebama, i to na otocima Veliki Brijun (lokacija Peneda i Giacone) i Mali Brijun (lokacija Pisak).
  
- Sudjelovat će tridesetak polaznika sa svojim mentorima. Na programu je dovršenje inventarskog snimanja baterije Naviglio, inventarsko snimanje i krajobrazne analize forta Peneda, urbanističko-arhitektonska inventarizacija vojarni (Giacone, Pisak), evidencija tehničkoga stanja vojarni i izrada podloge za troškovnik sanacijskih radova, krajobrazne analize i studije nove namjene vojarni te prijedlog arhitektonsko-urbanističke obnove vojarni. Zadovoljni smo da ove godine imamo više sudionika nego prethodnih, kazala je arheologinja iz Javne ustanove Nacionalni park Brijuni Mira Pavletić.
  
Zofia Mavar, viša stručna savjetnica u Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, također je istaknula svoje zadovoljstvo što u radionicama, osim studenata arhitekture, sudjeluju i studenti građevine, te što je ove godine interes za ovim programom veći.
  
- Desetodnevni će rad na taj način biti kvalitetniji i obradit će se širi spektar tema. Ove utvrde pružaju brojne mogućnosti istraživanja i vrlo su zahvalni objekti za takvu vrstu rada. Javna ustanova Nacionalni park Brijuni omogućila je besplatni smještaj sudionicima u hotelu Franina, što nam je uvelike pomoglo u realizaciji ovoga projekta, kazala je Mavar.
  
Što se tiče izloženih radova, Mavar i Pavletić napomenula su da su kroz 17 izloženih panoa prikazane zanimljive ideje i promišljanja o utvrdama i njihovoj uporabi. 
 
V. BEGIĆ
 
GLAS ISTRE, 04.09.2010.