Digitalizirana arhiva Kinokluba Zagreb

04.04.2024.

22:24

Autor: Maja Njirjak/T.D./Dnevnik/HRT

Kinoklub Zagreb najstariji je klub filmskih amatera u jugoistočnoj Europi, a sada ima i svoj prvi digitalni arhiv. U 96 godina dugu povijest tog kluba može se zaroniti na njegovoj internetskoj stranici. Mi smo, pak, posjetili prostorije kluba koji okuplja entuzijaste i zaljubljenike u film. 

Deseci tisuća dokumenata, fotografija, nagrada u 44 su kutije. No da bi nakon gotovo cijelog stoljeća odoljeli zubu vremena, uz analogni, dobili su i digitalni život.  

- Osam glavnih tematskih cjelina koje sadrže 17 dužnih metara gradiva, nekoliko desetaka tisuća listova, kad pogledamo, rekla je Dajna Mišurac, glavna tajnica KKZ-a.

- Ako nešto trebate, bavite se nekom temom, lakše ćete se snaći među tom digitaliziranom građom, nego papirnatom koju čuvamo u svim tim arhivskim kutijama, naglasila je Petra Belc Krnjajić, voditeljica Odsjeka baštine, KKZ.

Dugogodišnja ideja zaživjela je 2020., uz pomoć Hrvatskog državnog arhiva. Pomoć je stigla i od Ministarstva kulture.  

- Osposobili smo Petru Belc Krnjajić da položi ispit za upravljanje gradivom izvan arhiva, što znači da imamo osobu koja je stručna za rad na arhivskom gradivu, rekla je Dajna.

- Od Ministarstva smo dobili 2,5 tisuće eura, od Grada također 2,5 tisuće, i od HAVC-a 4,5 tisuće eura, rekla je Petra.

Novo gradivo pristiže i dalje


No filmskih vrpci i građe nema. U Hrvatskom su filmskom savezu, kojeg je 1963., među ostalima, osnovao Kinoklub. 

- Ono što se dogodilo 90-ih godina, pošto je klub bio pred gašenjem, članovi kluba su u dogovoru s Hrvatskim filmskim savezom, savezu predali na kopiranje i povrat našu filmsku građu, pošto ovdje nisu postojali sjajni uvjeti za skladištenje filmskih vrpci, međutim Hrvatski filmski savez je tu građu zadržao, i sad Klubu priječi slobodan pristup toj građi, istaknula je Petra.

- Najznačajnija građa koju smo dobili unazad par godina je došla od Olge Grlić, koja je kći Ljubiše Grlića, koji je bio naš klupski autor, rekla je Dajna.

Novo gradivo pristiže i dalje, jer broj članova prelazi 600, uz 60 novih godišnje. A oni dobivaju filmsku školu, kao besplatno doživotno obrazovanje.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!