Ptice dobivaju svoj muzej

INVESTICIJA OD 6,3 MILIJUNA KUNA ZA SMJEŠTAJ JEDINSTVENE ORNITOLOŠKE ZBIRKE
 
Prema idejno-projektnom rješenju arhitekta Gorana Rake, koji je projektirao i Muzej Narone, u Metkoviću se gradi ornitološki muzej. Tako će ornitološka zbirka, koja je godinama bila smještena u neuvjetnom skladištu zgrade gradske uprave, 2011. godine preseliti u više od 700 metara četvornih polivalentnog prostora. 
  
 

FOTO: SLOBODNA DALMACIJA

   
Ornitološka zbirka, koja prikazuje neretvanske ptičje vrste, u novim prostorima postat će dio turističke ponude, dostupna domaćim i inozemnim posjetiteljima na izletničkim putovanjima dolinom Neretve.
 
Unatoč recesiji, opsežni građevinski radovi na do sada zapuštenoj i devastiranoj zgradi nekadašnje “Vage” napreduju predviđenom dinamikom.
 
Kada se dovrši, u ovoj polivalentnoj trokatnici, osim zbirke ptica smjestit će se gradska knjižnica i čitaonica, gradski uredi te uredi budućeg parka prirode. Kako bi se uredili eksterijer i interijer zgrade, koji moraju ispunjavati zakonom propisane uvjete, resorno Ministarstvo kulture i Grad Metković osigurali su 6,3 milijuna kuna.
 
Riječ je o preventivno zaštićenom objektu industrijske arhitekture iz vremena Austro-Ugarske, koji bi nakon dovršenja trebao postati kulturno dobro od državnog značenja.
 
Preparirano 368 ptica
 
Ornitološka zbirka u Metkoviću jedina je takva zbirka u Europi. Zaslugom dr. Dragutina Rucnera, ornitologa iz Zagreba, i metkovskih lovaca otvorena je za javnost daleke 1952. godine, a u njoj se trenutačno nalazi 368 prepariranih ptica, gotovo svih vrsta do sada zabilježenih na području Neretve.
 
STANISLAV SOLDO
  
SLOBODNA DALMACIJA, 17.11.2010.