StoryEditorOCM
DubrovnikDruga sjednica odbora

Ministrica Obuljen Koržinek: ‘Dubrovački Plan upravljanja kao primjer drugim gradovima i sredinama‘

Piše dv
6. veljače 2024. - 15:57

Druga zajednička sjednica Upravnog odbora i Izvršnog odbora Upravljačke komisije Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a održana je u ponedjeljak, 5. veljače u Maloj vijećnici Grada Dubrovnika.

Sjednicu je vodila ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, ujedno predsjednica Upravnog odbora, kojem su članovi još gradonačelnik Mato Franković, župan Nikola Dobroslavić, predsjednik Vijeća Gradskog kotara Grad Marin Krstulović te predstavnik udruga civilnog društva.

Ministrica Obuljen Koržinek uvodno je ocijenila kako je dubrovački Plan upravljanja, osim što je prvi u Hrvatskoj, primjer drugim gradovima i sredinama u donošenju i provođenju ovakvih strateških dokumenata.

Ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika i predsjednica Izvršnog odbora Upravljačke komisije Plana upravljanja Mihaela Skurić izvijestila je članove Upravljačke komisije o radu Izvršnog odbora u 2023. godini te je predstavila financijski plan za realizaciju aktivnosti u tekućoj godini. Od provedenih aktivnosti i onih čije je provođenje u tijeku izdvojene su uspostava digitalne platforme „Vox Populi“, putem koje je uspješno proveden prvi ciklus participiranog budžetiranja, te donošenje programa potpora stanovnicima povijesne jezgre za obnovu stolarije. Izrada Plana nosivog kapaciteta za područje svjetskog dobra, čije se predstavljanje očekuje uskoro, povjerena je Sveučilištu u Dubrovnika.

Pohvaljena je populacijska inicijativa Grada Dubrovnika usmjerena na demografsku revitalizaciju povijesne jezgre. U tu svrhu, podsjetimo, Grad Dubrovnik pristupio je obnovi vlastitog stambenog fonda te je pokrenuo kupovinu novih stambenih jedinica unutar gradskih zidina, a uslijedila je objava javnog natječaja za davanje u najam stanova na području povijesne jezgre obiteljima s više djece. Putem natječaja koji je u tijeku samo u ovoj godini planirano je stambeno zbrinuti prvih šest obitelji. Gradonačelnik Mato Franković ujedno je najavio nastavak aktivnosti na stjecanju vlasništva nad novim stambenim jedinicama u ovoj godini.

Gradonačelnik se osvrnuo i na 22 milijuna eura vrijedan ITU mehanizam u okviru kojeg je planirana realizacija ulaganja u zelenu infrastrukturu. Uređenjem parka Gradac te rekonstrukcijom parka Pile i zelene zone ispod platane na Brsaljama, rekao je gradonačelnik, dobit će se novi vizualni identitet ulaska u samu povijesnu jezgru, a realizacijom Park & Ride sustava na Pobrežju utjecat će se na smanjenje gužvi i prometno rasterećenje kontaktne zone povijesne jezgre.

24. travanj 2024 22:47