Kapelica sv. Roka u Valpovu predana Muzeju Valpovštine

Simboličnom predajom ključeva, predsjednik Njemačke narodnosne zajednice - Zemaljske udruge podunavskih Švaba u Hrvatskoj Zorislav Schoenberger predao je kapelicu svetog Roka u Valpovu na upravljanje Ustanovi za kulturne djelatnosti “Ante Evetović Miroljub” Valpovo i njezinom ravnatelju, Zvonku Barišiću. Kapelica, koju su podigli valpovački vlastelini, a koja je odnedavno postala prvi i jedini hrvatski memorijalni centar podunavskih Švaba u spomen na više od 1.700 stradalih nevinih žrtava Radnog logora Valpovo (1945.-1947.), uglavnom pripadnika njemačke i austrijske nacionalne manjine, predana je Muzeju Valpovštine, čija će kustosica Mirjana Paušak taj vrijedan objekt u budućnosti moći još bolje uklopiti u priču o povijesti Valpova i Valpovštine.
 
- Memorijalni centar mjesto je sjećanja i pomirenja, ali i žalosna stranica valpovačke povijesti. Ne za stanovništvo Valpovštine, koje je pomagalo logorašima, nego za pripadnike tadašnjeg režima prema čijem su naređenju nevini ljudi izgladnjivani do smrti. Nije Valpovo krivo što je bilo mjesto logora, ali se nadamo da bi u budućnosti moglo postati svojevrsni obrazovni centar i turistička destinacija, gdje bi se mladim generacijama trebalo pričati o ovoj tužnoj stranici valpovačke povijesti koja se više nigdje nikada ne bi smjela ponoviti - kazao je Schoenberger prilikom primopredaje ključeva.
 
U saniranje kapelice Ministarstvo kulture uložilo je oko dva milijuna kuna, a opremanje kapelice, koja je nedavno i službeno otvorena, stajalo je još oko 200.000 kuna.
 
Novi ugovor o koncesiji na deset godina
 
Kapelicu za potrebe uređenja Memorijalnog centra Zemaljska udruga podunavskih Švaba dobila je (uz blagoslov obitelji Prandau-Normann) od valpovačke župe na desetogodišnju koncesiju. Kako ona istječe krajem godine, najavljeno je da će vrlo brzo potpisati novi koncesijski ugovor i za iduće desetljeće.
  
 L. ANIČIĆ
 
GLAS SLAVONIJE, 30.09.2010