KREĆU OBNOVE

Ministarstvo kulture i medija odobrilo 7,5 milijuna eura za kulturnu infrastrukturu

21.01.2023 u 07:45

Bionic
Reading

Za gradnju, rekonstrukciju i opremanje kulturne infrastrukture Ministarstvo kulture i medija odobrilo je više od 7,5 milijuna eura za 279 programa, a najvećim iznosima financirat će se opremanje koncertno-kazališne dvorane u Osijeku te knjižnice u Vinkovcima

Kako je izvijestilo Ministarstvo na svojim mrežnim stranicama, na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2023. godinu za programe gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture pristiglo je 560 prijava, a odobreno je 279 programa koji će se financirati u ukupnom iznosu od 7.580.399,36 eura.

U sklopu Poziva odobreno je 16 programa digitalizacije i opremanja kinoprikazivačke infrastrukture u ukupnom iznosu od 619.815,48 eura, 82 programa gradnje i rekonstrukcije kulturne infrastrukture te prilagodbe kulturne infrastrukture za pristup osobama s invaliditetom i djeci i mladima s teškoćama u razvoju s iznosom od 4.693.427,31 eura, 91 program nabave informatičke opreme u iznosu od 213.270,77 eura te 90 programa opremanja za koje je odobreno 2.053.885,80 eura.

Obuljen Koržinek: Uz novac iz EU fondova, niz projekata financirat će se i nacionalnim sredstvima

Uz sredstva koja imamo na raspolaganju iz europskih fondova, za ovu smo godinu odobrili i niz projekata za financiranje nacionalnim sredstvima, rekla je za Hinu ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

"Cijeli je niz projekata, tako da se veselim da, usprkos izazovima obnove, nastavljamo s velikim investicijskim projektima", istaknula je.

Posebno je izdvojila završetak obnove Gradske knjižnice i čitaonice u Vinkovcima, koja je u cijelosti izgorjela u Domovinskom ratu i nakon toga nije obnovljena, te završetak velike koncertne dvorane u Osijeku, u suradnji s gradom. "To će, nakon Lisinskog, biti vjerojatno i jedna od najvećih koncertnih dvorana u Hrvatskoj", istaknula je.

Opremanje koncertno-kazališne dvorane Kulturnog centra u Osijeku bit će poduprto najvećim iznosom, od 929.059,66 eura. Tim se projektom, ističu iz Ministarstva, stvaraju uvjeti za nove kulturne i druge povezane aktivnosti, razvija kulturna i kreativna industrija te povećava kvaliteta i vidljivost osječke i slavonsko-baranjske kulturne scene te poboljšava i kvaliteta života stanovnika Osijeka.

Za unutarnje opremanje knjižnice u Vinkovcima, posljednju fazu u njezinoj obnovi, odobreno je 530.891,23 eura. Knjižnica se nalazi unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline na lokaciji na kojoj se nalazila od 1897. godine, a 1991. je u Domovinskom ratu potpuno uništena granatiranjem.

Izgradnja Kuće halubajskog zvončara i obnova kina Europe

Kao značajnije projekte Ministarstvo izdvaja i Izgradnju kuće halubajskoga zvončara u općini Viškovo te obnovu zagrebačkoga kina Europe.

Za izgradnju Kuće halubajskog zvončara odobreno je 262.791,16 eura. Iz Ministarstva podsjećaju da je godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva, čiji su dio Halubajski zvončari, 2007. proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom te je 2009. uvršten na UNESCO-ovu listu. Projekt izgradnje Kuće dio je EU projekta "Povežimo se baštinom", a unutar nje prezentirat će se još tri nematerijalna kulturna dobra uvrštena na UNESCO-vu listu.

Za obnovu kina Europe Kulturno informativnom centru u Zagrebu odobrena su tri programa u ukupnom iznosu od 131.395,58 eura i to za opremanje kinematografske dvorane kina Europe, njezinu digitalizaciju i opremanje te obnovu sustava grijanja.

Kako ističu iz Ministarstva, investiciju su poduprli "svjesni važnosti nezavisne kino mreže i uloge koju je kino Europa imalo ne samo za kulturnu ponudu grada Zagreba nego i za širu vidljivost i dostupnost suvremenog hrvatskog i europskog filma, što je potvrdila i nagrada mreže europskih kina Europa Cinemas za najbolji europski program koju je primilo prethodno vodstvo kina Europa - Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival".

Među ostalim odobrenim programima su i rekonstrukcija i dogradnja postojeće zgrade hotela Knopp u Novskoj, adaptacija zgrade Magistrata i izgradnju nove zgrade Muzeja Brodskog Posavlja i rekonstrukciju objekta Pučkog otvorenog učilišta u Ogulinu, za koje je odobreno po 265.455,62 eura.

Dva predlagatelja dobila su po 199.084,21 eura - Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića u Vrbovskom za rekonstrukciju zgrade za društvene namjene te Savez Čeha u RH za rekonstrukciju i dogradnju Češkog kulturnog centra.

Po 132.722,81 eura odobreno je Gradskom muzeju Senj za rekonstrukciju Gradske vijećnice – lože, Gradskoj knjižnici Rijeka za opremanje nove zgrade, Centru za kulturu Vela Luka za potrebe Zavičajnog muzeja s muzejskom zbirkom Oliver Dragojević te općini Podgora za uređenje Doma kulture.