Regija
ZAHTJEVAN POSAO

Crkva svetog Josipa
nagodinu obnovljena
Objavljeno 7. listopada, 2023.
Preč. Dragan Hrgić: Do 31. prosinca svi bi radovi u unutrašnjosti trebali biti završeni
SLATINA



Temeljita obnova župne crkve sv. Josipa u Slatini započela je 2015. i očekuje se da će taj zahtjevan posao biti završen sljedeće godine.



– Sve su to bili veliki i opsežni radovi pa smo ih morali provoditi po fazama, svake godine dio, od drenaže, podnog grijanja, promjene poda, kompletnog oslika, rekonstrukcije vitraja, do zamjene električnih instalacija i ugradnje rasvjete. Do 31. prosinca trebali bi biti završeni svi radovi u unutrašnjosti crkve – rekao nam je župnik i dekan Slatinskog dekanata, preč. Dragan Hrgić.

To znači da se do kraja godine planiraju privesti kraju još brojni radovi. To je obnova donjih kamenih dijelova na pokrajnjim oltarima Bezgrešnog Začeća BDM i Presvetog Srca Isusova, izrada i postavljanje dvanaest vitraja na prozorima crkvenog zvonika te završetak zidnog oslika na ogradi kora i sitni popravci na zidovima crkve. Na dva prozora ispod kora i dva u kapelici Milosrdnog Isusa postojeći vitraji bit će zamijenjeni novima, onakvima kakvi su na tim prozorima nekada bili. Bit će izrađena i ugrađena nova središnja vrata u predulazu. Ta će staklena vrata crkveni prostor štititi od hladnoće zimi i od topline ljeti. Crkva će također dobiti nova vrata koja vode prema koru, vrata prema rampi za osobe s invaliditetom te vanjska vrata i prozor na sakristiji.

Na obnovi vanjskog dijela crkve u tijeku je skidanje i obnova betonskih oplata cokla, slijedi čišćenje, sanacija i injektiranje oštećenih dijelova zidova te vraćanje i uređenje betonskih ploča, a restauratori iz Zagreba ujednačit će ih i pjeskarenjem obnoviti. Ove godine još je predviđena zamjena lima na krovu sakristije i kapele Milosrdnog Isusa.

Radovi na obnovi slatinske crkve sufinanciraju se sredstvima Ministarstva kulture, Virovitičko-podravske županije, Grada Slatine, donatora i redovitih darova vjernika za obnovu crkve.

Petar Žarković
Obnova orgulja
Sljedeće godine u planu je čišćenje cigala i fuga na vanjskim zidovima te obnova stepenica na ulazu u crkvu, čime će crkva i izvana biti potpuno obnovljena. Kad crkva kao građevina bude u potpunosti obnovljena, kao vrhunac radova u planu je i obnova crkvenih orgulja te pokretnih dijelova na oltarima, kipova i drugih stvari.

Možda ste propustili...

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

Najčitanije iz rubrike