Bogatstvo i raskoš istarskih mjesnih govora

ZBORNIK RADOVA "VERŠi NA ŠTERNI"
    
 
I sa sedamnaestog izdanja manifestacije Verši na šterni. Što je nedavno upriličena u Vižinadi, objavljen je prigodni zbornik s najuspješnijim poetskim radovima.
 
"Pjesma nastaje u trenutku nadahnuća, kada između pjesnika i svijeta iščeznu distance. Ona je glazba riječi i njihovog značenja, ona izaziva oduševljenje čijeg uzroka čitatelj nije svjestan. " Tako piše pjesnik i izbornik radova Nikola Kraljić  u predgovoru ove zbirke koja pokazuje bogatstvo i raskoš brojnih istarskih mjesnih govora. Vidljivo je da sve više autora piše na dijalektu, jer je on idealno izražajno sredstvo za opisivanje stanja duše, emocija, rodne grude i zavičaja. Među 26. autora uglavnom su već dobro znana imena s istarske književne scene, kao i poneko novo.
  
Marija Družeta, Davor Dužman, Nevenka Erman, Nada Galant, Denis Kontošić, Marija Maretić, Marija Pogorilić, Malvina Mileta, Drago Orlić, Vesna Miculinić Prešnjak i Ivica Pilat samo su neka od poznatijih imena zastupljenih u zbirci s ovoga natječaja, čija sadržajna vrijednost iz godine u godinu ne odstupa značajno i koja već godinama zaslužuje zbirnu prolaznu ocjenu, premda neki radovi uvijek odskaču kvalitetom.
 
Cjelokupna vrijednost radova očituje se i u činjenici da doprinose očuvanju mjesnih govora i dijalekata. Ova je manifestacija jedan od priloga očuvanju mjesnih govora, koji sve više izumiru, posebice u pisanome obliku.
 
Vrlo iskrena i emotivna, ali ne i patetična je primjerice Marija Pacek u pjesmi "Moran mučati“. Jedno od novijih prisutnih na ovoj manifestaciji je i ono Jelice Fiorido ili pak Biserke Udovčić.
 
Lirske minijature donose Marija Ribarić i Daniel Mohorović, dok su u narativnoj formi uraci Denisa Kontošića i Ane Krnjus.
 
U ovogodišnju zbirku uvršteni su pjesnici Doris Drandić Vrtačić, Marija Družeta, Davor Dužman, Nevenka Erman, Jelica Fiorido, Nada Galant, Živka Kancijanić, Denis Kontošić, Ana Krnjus, Nada Luboteni, Marija Maretić, Ida Marković, Vesna Miculinić Prešnjak, Vesna Milan, Malvina Mileta, Daniel Mohorović, Drago Orlić, Marija Pacek, Ivan Ivica Pilat, Marija Pogorilić, Marija Ribarić, Biserka Udovičić, Loreta Ukota, Ante Toni Valčić, Mirela Vidak i Masiro Vladić.
 
Urednica je Irides Zović. a grafičko oblikovanje potpisuje David Ivić. Tiskanje zbirke potpomogli su Ministarstvo kulture i Istarska županija.
 
VANESA BEGIĆ
    
GLAS ISTRE, 09.07.2010