Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

zapuštena baština

Konzervatori naložili hitnu sanaciju Kapetanove kule

Autor: Iva Bucić

09.02.2024. 12:46
Konzervatori naložili hitnu sanaciju Kapetanove kule

Foto: Snimio čitatelj



Konzervatori su početkom tjedna nadležnom upravnom odjelu Grada Zadra naložili žurnu sanaciju oštećenja koja su na Kapetanovoj kuli nastala zbog neodržavanja, a osim uklanjanja i ponovnog uzidavanja labavog kamenja, potrebno je čišćenje niše za strijelnicu od nakupljene šute i smeća te pažljivo uklanjanje stabla s vrhu srednjovjekovnog zida prema Trgu Petra Zoranića.


U Registru kulturnih dobara


Prava je sreća da podno srednjovjekovne Kapetanove kule na Trgu pet bunara nije bilo prolaznika kada su se dva kamena početkom veljače strovalila na ulicu uz Prolaz cara Augusta. Nakon što su stručnjaci Konzervatorskog odjela u Zadru Ministarstva kulture i medija obavili očevid oštećenja srednjovjekovnog gradskog zida na Trgu pet bunara, utvrdili su da postoji žurna potreba sanacije zida na kojem su oštećenja nastala zbog neodržavanja.


– S obzirom na to da se i u niši i na vrhu zida nalazi još labavih blokova koji predstavljaju veliku opasnost za ljude, posebno jer se u neposrednoj blizini nalaze pedijatrijske ambulante i srednja Pomorska škola, konzervatori su utvrdili žurnu potrebu sanacije zida koji je podignut krajem 13. stoljeća i nalazi se unutar kulturno-povijesne cjeline grada Zadra upisane u Registar kulturnih dobara pod brojem Z-3409, naglašava Renata Margaretić Urlić, glasnogovornica Ministarstva kulture i medija.




U postupku utvrđivanja mjera zaštite srednjovjekovnog gradskog zida na temelju članaka 6. i 21. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, Konzervatorski odjel u Zadru u ponedjeljak, 5. veljače, izdao je Rješenje kojim se utvrđuje način otklanjanja utvrđenih nedostataka i nepravilnosti koje su nastale kao posljedica neodržavanja, te način očuvanja spomeničkih vrijednosti srednjovjekovnog gradskog zida na Trgu pet bunara.



Ograđena crkva sv. Dominika


Konzervatori su naložili provođenje sljedećih mjera zaštite: čišćenje niše za strijelnicu od nakupljene šute i smeća, dokumentiranje zatečenog stanja, provjeravanje svakog kamenog bloka u postojećem zazidu, te pažljivo uklanjanje svog labavog kamenja.


– Nadalje, traži se da se s ugla na vrhu srednjovjekovnog zida prema Trgu Petra Zoranića pažljivo ukloni stablo koje je izraslo na tom mjestu, te korijenjem izbacilo i olabavilo kamene blokove lica zida prema Prolazu cara Augusta. Sve labave kamene blokove potrebno je deponirati na hodnu površinu srednjovjekovnog zida, te ponovno uzidati na ista mjesta, poštujući postojeću strukturu i izgled zida, kazuje Margaretić Urlić.


S obzirom na to da je katastarska četica na kojoj se nalazi srednjovjekovni zid javno dobro u vlasništvu Grada Zadra, navedene mjere zaštite dužan je provesti nadležni upravni odjel Grada Zadra.


Osim Kapetanove kule, pažnju Zadrana posljednjih mjeseci privlači još jedan kulturni spomenik koji je već mjesecima ograđen zaštitnom ogradom. Kako tumači glasnogovornica Ministarstva kulture, ograda oko crkve sv. Dominika na Poluotoku, odmah preko puta Vodovoda, postavljena je kao privremena mjera do sanacije krovišta koja je u planu.