Multimedijski interaktivni DVD ROM Muzeja krapinskih neandertalaca

POSTANAK SVIJETA U 70 MINUTA
 
Muzej krapinskih neandertalaca od samog otvaranja nametnuo se je kao najmoderniji muzej u Hrvatskoj, s najsuvremenijim svjetskim muzeološkim standardima. Logični nastavak praćenja svjetskih trendova interaktivni je vodič kroz Muzej koji će i onima koji (još) nisu potegnuli do Krapine omogućiti da iz udobnosti vlastitog doma prošeću kroz daleku povijest svijeta. I to na četiri jezika - hrvatskom, engleskom, njemačkom i slovenskom.
 
Svaka prostorija Muzeja zasebno je dostupna, a svih 118 točaka s kojih se pružaju virtualne panorame popraćeno je zvukovima iz Muzeja i ambijentalnom glazbom.
 
Već na samom početku posjetitelj može izabrati - hoće li se prepustiti audio vodiču koji će ga sam, linearnim redoslijedom šetnje kroz muzej ili će se sam upustiti u šetnju, birajući put i detalje koje želi pobliže vidjeti.
 
Virtualna šetnja krapinskim Muzejom posjetitelju omogućuje da sam bira kojim će putem, gdje će početi svoje istraživanje, koliko će se na kojoj točci zadržati, koliko će duboko ulaziti u temu i kamo će nastaviti. Za razliku od realne šetnje prostorima Muzeja, u onoj virtualnoj nema fizičkih i vremenskih ograničenja - virtualnu šetnju može se započeti u bilo kojoj prostoriji i preskočiti u bilo koju drugu, putem tema dostupnih u obliku sličica na dnu ekrana ili interaktivne karte dostupne jednim klikom.
 
U virtualnoj panorami može se okretati i pomicati u svakom smjeru, vidjeti prostor iz svake vizure i približavati se detaljima, a klik na slušalice koje se pojave u kadru omogućuju čuti zanimljive priče audio vodiča.
 
Prednost virtualne šetnje pred pravom je i to što gledatelju omogućuje vizure koje u stvarnom prostoru ne može doživjeti, primjerice: približiti se hiperrealističkim skulpturama neandertalaca ili ih doživjeti iz kuta u kojem to u muzeju nije nikako dopušteno. Skulpture su dobile i svoj virtualni "džepić" na DVD ROM-u u kojemu je moguće doznati pobliže o svakom prikazanom liku te vidjeti ostatak kostiju iz kojeg je rekonstruiran i koji štošta o njemu govori. Primjerice od koje je bolesti bolovao i kako je liječen. Jedina je zamjerka što je popratni tekst o svakom pojedinom liku, što se također može pogledati, dostupan samo na engleskom jeziku.
 
Nakon šetnje iz udobnosti vlastite fotelje za puni dojam potrebna je još samo jedna sitnica - otići do Krapine i u živo posjetiti Muzej.
 
MARTINA KALLE
 
VJESNIK, 16.09.2010.