Dubrovački vjesnik - Izvedeno 77 glazbeno-scenskih programa

61. DUBROVAČKE LJETNE IGRE – OSTVARENI REZULTATI

Dubrovačke ljetne igre ove su godine okupile više od 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta. Od 10. srpnja do 25. kolovoza na 13 scenskih i ambijentalnih lokacija renesansnog grada Dubrovnika održano je 77 dramskih, glazbenih, folklornih, filmskih, likovnih i opernih programa. Tim je povodom 25. kolovoza, po tradiciji zadnji dan festivala održana konferencija za medije koju su vodili intendant Ivica Prlender te umjetnički ravnatelji Dora Ruždjak Podolski i Ivan Repušić. U ime Ministarstva kulture pohvale festivalskoj upravi i izvedenim programima uputila je državna tajnica Nina Obuljen, a u ime grada Dubrovnika gradonačelnik Andro Vlahušić.
 

FOTO: DUBROVAČKI VJESNIK


- Očekujemo da Igre budu mjesto gdje se praizvode mladi hrvatski autori, kako u drami tako i u glazbi. Posebno nam je drago da smo imali dramsku premijeru 'Spašeni', mladog hrvatskog autora Tomislava Zajeca koji je dobio i Držićevu nagradu te praizvedbe hrvatskih skladatelja Bradića i Seletkovića - izjavila je Nina Obuljen.
   

 

FOTO: DUBROVAČKI VJESNIK

U dramskom programu prikazane su dvije premijerne predstave: svjetska praizvedba teksta „Spašeni“ Tomislava Zajeca redateljice Franke Perković te Gogoljev „Revizor“ u režiji Jerneja Lorencija, uz Festivalski dramski ansambl ostvaren u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih. Reprizirane su tri predstave: Držićev „Skup“ redatelja Ivice Kunčevića, „Na taraci“ Iva Vojnovića u režiji Joška Juvančića te Shakespeareov „Hamlet“ također u režiji Ivice Kunčevića. U okviru dramskog programa Igara gostovao je studentski teatar Lero s predstavom „Psyche Pelingrada“ Gjene i Iva Vojnovića u režiji Davora Mojaša i Genetove „Služavke“ redatelja Georgija Para u izvedbi Kazališta Marina Držića. U glazbenom programu održano je 26 koncerata. Nastupili su orkestri, komorni sastavi i solisti pokazavši vještinu u mnogim stilovima i izvodeći raznolike glazbene žanrove – od klasične do suvremene glazbe. Festivalska publika imala je prilike slušati najjače svjetske operne zvijezde poput basa Giorgija Suriana, sopranistice Valentine Fijačko, kontratenora Maxa Emanuela Cenčića, kinesku sopranisticu Hui He , tenora Zorana Todorovicha ali uživati i u jazz interpretacijama Jacky Terrasson Tria. Na Igrama su nastupili i najveći violinisti današnjice Stefan Milenkovich i Gilles Apap te najbolji ruski pijanisti Ghindin, Berezovsky i Lugansky. Publika je imala priliku uživati i u jedinstvenom flamenco nastupu Tomatito Sexteta, te u spoju dvaju glazbenih djela: Pergolesijeve ''La Serva Padrona'' i Telemannova ''Schulmeister-a''. U folklornom dijelu tradicionalno su nastupili folklorni ansambli Linđo iz Dubrovnika i Lado iz Zagreba. Brojne popratne programe Igara posjetilo je više od 20.000 posjetitelja među kojima se ističu izložbe Josipa Pina Trostmanna i Dimitrija Popovića u Palači Sponza. Prikazano je i šest filmova s Festivala igranog filma u Puli u prepunom kinu Jadran.
   

 

FOTO: DUBROVAČKI VJESNIK

- Unatoč izvjesnoj prilagodbi financijskim okolnostima, Dubrovačke ljetne igre realizirale su bogat program čiju je vrsnoću i kulturološki značaj i ove godine podržalo Ministarstvo kulture, grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, brojni sponzori i donatori na čelu s generalnim pokroviteljem Vipnetom - izjavio je intendant Prlender.
 
Generalni sponzor Dubrovačkih ljetnih igara, Vipnet, i ovog puta posjetiteljima je omogućio besplatne informacije o programu i zanimljivostima s Igara putem SMS poruka. Ova usluga DLJI info bila je dostupna korisnicima svih mobilnih mreža. Također, i ove je godine održan poseban Vip program koji se sastojao od šest izrazito atraktivnih glazbenih događanja, od opere, preko baroknih arija i jazza, pa sve do flamenca, a ulaznice za izvedbe unutar Vip programa bile su dostupne Vip korisnicima uz popust od 20%. 
   

 

FOTO: DUBROVAČKI VJESNIK

Igre su zabilježile porast prodaje ulaznica putem interneta za 8%. Nakon osam godina u suradnji s tvrtkom Perpetuum Mobile realizirana je i nova internetska stranica obogaćena brojnim fotografijama i video isječcima. Osim što je bogatog sadržaja, stranica je i interaktivna te povezana s najpopularnijim društvenim mrežama Facebookom i Twitterom. Od 1. srpnja do 24. kolovoza po svjetski priznatoj metodologiji "Google Analytics“ zabilježeno je čak 37.000 jedinstvenih posjetitelja sa svih kontinenata. Veliki interes domaćih i stranih medija rezultirao je s više od 1.500 objavljenih članaka i priloga, dok su se u press uredu akreditirala 203 predstavnika tiskanih i elektroničkih medija.
 
Intendant Prlender se na kraju zahvalio generalnom sponzoru Vipnetu, te brojnim drugim sponzorima i donatorima, predstavnicima medija, umjetnicima i svim građanima grada Dubrovnika na potpori i izvrsnoj suradnji.
 
DUBROVAČKI VJESNIK, 25.08.2010.