"Zemljina kora; zemljina koža" izložba Harija Ivančića u Palači Milesi

JOSIPOVIĆ: U IZLOŽBI SE OSJEĆA SNAGA GROMAČA

Ove srijede kao neslužbeno otvaranje 56. splitskog ljeta u palači Milesi je otvorena izložba Harija Ivančića pod nazivom "Zemljina kora; zemljina koža". Otvorenju su prisustvovali predsjednik Ivo Josipović, ministar kulture Božo Biškupić, župan Ante Sanader, gradonačelnik Željko Kerum, intendant Milan Štrljić, dogradonačelnica Anđelka Visković i dožupan Visko Haladić te slikari Vladimir Veličković i Charles Bilić.
 
- Rijetko se kad toliki broj uglednika iz društveno-političkog života i ljubitelja umjetnosti okupio na jednoj izložbi - kazao je akademik Nenad Cambi, dodavši da u prostoru Zavoda HAZU muze ne šute te da je ovaj istarski umjetnik slikovito prenio duh svog zavičaja.
 
Na to se nadovezao Tonko Maroević kazavši kako Ivančić prikazuje trojnost boja naravi i karaktera Istre kroz element zemlje.
 
Na dva kata palače Milesi izložena su 54 djela.
 
Predsjednik Josipović izjavio je da mu se slike jako sviđaju te da ga asociraju na gromače i da kroz njih osjeća snagu autora. Svoje zadovoljstvo ovom vrijednom Izložbom izrazio je i ministar Biškupić.
 
A. JERKOVIĆ
 
SLOBODNA DALMACIJA - SPLIT, 15.07.2010.