Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka na budućoj Europskoj ruti povijesnih ljekarni i ljekovitih vrtova

16.03.2024.

12:50

Autor: Tatjana Sandalj

Kadulja ili kuš mediteranskom vrtu ljekovitog bilja

Kadulja ili kuš mediteranskom vrtu ljekovitog bilja

Foto: Ivica Galović / Pixsell

Stručnjaci povijesti farmacije, muzeologije, turizma i ljekovitog bilja iz 11 zemalja okupili su se na međunarodnom forumu "Hygeia Legacy" zbog rada na projektu koji je u procesu kandidature za kulturnu rutu Vijeća Europe. Evaluacija se očekuje u srpnju, najavio je voditelj riječkog JGL Muzeja farmacije Marin Pintur.

JGL je bio domaćin drugog edukativno-stručnog, međunarodnog foruma Hygeia Legacy, što je ostvaren u suradnji JGLa sa španjolskom udrugom Aromas Itinerarium Salutis, JGL Muzejom farmacije, Turističkom zajednicom Grada Rijeke i uz podršku Ministarstva kulture i medija, Sveučilišta u Rijeci, Grada Rijeke te Muzeja grada Rijeke.


Okupljeni stručnjaci radili su na projektu Europska ruta povijesnih ljekarni i vrtova ljekovitog bilja koji uključuje specifična mjesta s obiljem znanja o aromama kao što su samostanske ljekarne, povijesne ljekarne, povijesne knjižnice, botanički i ljekoviti vrtovi...


"Europska ruta povijesnih ljekarni i ljekovitih vrtova je prekrasno, povijesno putovanje otkrića koje povezuje narode i kulture Europe. Ovih ćemo dana u Rijeci pokazati veliki potencijal kulturne i prirodne baštine, materijalne i nematerijalne, za promicanje identiteta, društvene kohezije i ljudskog razvoja u Europi, uzimajući u obzir ciljeve održivog razvoja i druge međunarodne sporazume poput Europskog zelenog plana", rekla je tom prigodom María Luisa Vázquez de Ágredos Pascual, direktorica Aromas Itinerarium Salutis, udruge nositelja projekta koja je osnovana na Sveučilištu Valencija. 


Ruta povijesnih ljekarni i vrtova ljekovitog bilja okupila je sudionike iz Hrvatske, Italije, Španjolske, Rumunjske, Portugala, Švicarske, Bugarske, Francuske, Mađarske, Litve te Bosne i Hercegovine.


O ulozi riječkog JGL Muzeja farmacije u cijeloj toj priči Nevi Funčić je govorio voditelj muzeja Marin Pintur, poslušajte:

Što radi Rijeka na europskoj ruti ljekovitog bilja?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.