U Jalžabetu otkriveni ostaci naselja s dobro očuvanim objektima

30.09.2023.

20:00

Autor: Danijela Bratić-Herceg/T.V./Dnevnik/HRT

U Martijancu i Jalžabetu u Varaždinskoj županiji jedan je od najbolje očuvanih kulturnih prapovijesnih krajolika srednje Europe. Nakon velikog otkrića grobnice velikih dimenzija i ostavštine u kojoj je pokopan halštatski knez iz 6. stoljeća prije Krista, arheolozi otkrivaju ostatke naselja s dobro očuvanim predmetima.

Egipćani imaju piramide, a Hrvati tumul Gomilu u Jalžabetu - jedan od najvećih grobnih humaka starijeg željeznog doba u srednjoj Europi. 2016. otkriveno je da je Gomila teško oštećena i opljačkana. Počela su istraživanja koja su dovela do fantastičnih otkrića. I nema im kraja - nedaleko od humka otkriveno je naselje s očuvanim objektima.

- Kvadratna ukopana kuća vrlo velikih dimenzija, inače su znatno manje i to sa vrlo lijepim nalazima koji pripadaju toj razvijenoj fazi istočno halštatske kulture i koji pokazuju zapravo koliko je zajednica koja je živjela na ovom području i koja je pokapana očito u ovim tumulima, tim grobnim gomilama bila prosperitetna, ističe dr. Saša Kovačević, viši znanstveni suradnik Instituta za arheologiju.

Pronađena je fina keramika, kuhinjsko posuđe, kamene alatke te ostaci kućne arhitekture.

- Tu su nam predmeti koji govore o proizvodnji tekstila unutar naselja, to su ovi piramidalni utezi koji su sa tkalačkog stana, objašnjava dr. Kovačević. 

- Naravno da je uzbudljivo, radi se o stvarima koje su zadnji puta viđene u doba ljudi čije se razdoblje iskopava. Tako da kad te stvari jednom izađu na vidjelo, naravno da je uzbudljivo. Danas su svuda oko nas i evo, jednog dana će i nas iskopavati na isti način, rekao je Matija Brlek, student arheologije i muzeologije.

Lokalna zajednica prepoznaje vrijednost i potencijal vrhunske kulturne baštine, pa uz Ministarstvo kulture i medija sudjeluje u financiranju istraživanja i zaštiti lokaliteta koji se nalazi na privatnom posjedu.

- Ovaj lokalitet je izuzetno značajan ne samo u kontekstu Varaždinske županije nego u kontekstu Hrvatske i šire i sigurna sam da će, kada se provedu ta istraživanja koja su sada u tijeku i kada se naprave sve potrebne mjere i predradnje, ovaj lokalitet biti adekvatno prezentiran, poručila je dr.sc. Vesna Pascuttini Juraga, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu.

Istraživači se nadaju daljnjim velikim otkrićima te odgovoru na pitanje zašto su se na samo pet kilometara udaljenosti smjestila dva velika i važna naselja iz starijeg željeznog doba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!