Fondacija Batahovina obnovit će ljetnikovac Bunić- Kaboga u Rijeci dubrovačkoj

ANONIMNI DONATOR GRADU DAJE TRI MILIJUNA EURA
 
Fondacija "Batahovina" iz Lihtenštajna s tri milijuna eura financirat će obnovu zapuštenog Ijetnikovca Bunić- Kaboga u Rijeci dubrovačkoj, u kojoj će nakon završetka radova biti smješteni dubrovački restauratori.
 
Pregovori o obnovi dvorca uz obalu Omble, vrhunskog primjera ladanjske arhitekture 16. stoljeća, počeli su prije sedam godina. Lani je potpisan i ugovor o donaciji Zaklade Batahovina za obnovu ljetnikovca između predstavnika te fondacije, Ministarstva kulture, Grada Dubrovnika i Hrvatskog restauratorskog zavoda, a nakon konzervatorsko - restauratorskih istraživanja, pod vodstvom dr. Nade Grujić, u svibnju je dovršen i glavni projekt koji potpisuje projektantski studio "'Vetma". U međuvremenu su završeni i pripremni radovi i ishodovane dozvole te će uskoro uslijediti javni natječaj za izbor izvoditelja radova, koji će započeti početkom 2011 godine.
 
- Obnova tog dvorca ima veliku vrijednost, to više jer će objekt imati javnu namjenu - kazao je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.
 
Predstavnik donatora Ivo Felner, potomak dubrovačke obitelji Kaboga, nastanjen u Švicarskoj, istaknuo je kako je riječ o daru gradu Dubrovniku za koji anonimni darovatelj, ne traži nikakvu protuuslugu, a novac će tijekom obnove postupno uplaćivati na račun investitora - Hrvatskog restauratorskog zavoda.
 
Obnova zdanja potrajat će do konca 2012. Godine, u dvorcu će biti  smješteni  restauratorski odjeli koji će s onima u obližnjem ljetnikovcu Stay činiti cjelinu.
  
Ljetnikovac, u čijem je nastanku sudjelovao i glasoviti korčulanski graditelj i klesar Petar Andrijić, bio je u vlasništvu obitelji Kaboga do Drugoga svjetskog rata, a sredinom pedesetih kao društvena imovina prenamijenjen je u odmaralište za djecu pod upravom grada Sarajeva. Dvorac je tada devastiran, a koncem 1990-ih dio Ijetnikovca i renesansni park pretvoreni su u deponij građevinskog otpada.
  
A. FRANIĆ
  
 
SLOBODNA DALMACIJA, 06.10.2010.