Hrvatska arhitektura prvi put na Londonskom festivalu

NA PRESTIŽNOJ PRIREDBI BIT ĆE I NAŠI PREDSTAVNICI
    
Na Londonskom festivalu arhitekture (LFA) koji se otvara 19. lipnja i traje do 4. srpnja u londonskom Parku Fitzrov, prvi put predstavit će se i Hrvatska.
  
Na toj prestižnoj bijenalnoj arhitektonskoj manifesta­ciji radove će predstaviti 40 hrvatskih arhitekata pod zajedničkim nazivom "Arhitektura kao krajolik: Morfologija suvremene ar­hitekture u Hrvatskoj".
   
Riječ je o projektima koji istražuju specifičan odnos s krajolikom te nastoje stvoriti simbiozu između građevne forme i okoliša. Odabrani projekti protežu se od ranih eksperimental­nih projekata koji istražuju različite organičke i kinetič­ke strukture do najrecen­tnije hrvatske arhitekture već dobro prepoznate na internacionalnoj arhitek­tonskoj sceni. Hrvatskim se arhitektima pridružuje i nekoliko vodećih svjet­skih arhitekata poput Zahe Hadid, Normana Fostera i Lebbeusa Woodsa koji su se svojim projektima u Hr­vatskoj dotakli nekih tema prisutnih u hrvatskoj arhitekturi i umjetnosti te ih reinterpretirali doprinoseći korpusu hrvatske arhitek­ture.
  
Koncept i postav izložbe osmislio je arhitekt Leo Modrčin, koautor je Maroje Mrduljaš, a grafički dizajn potpisuje Damir Gamulin. Izložbu organiziraju Ministarstvo kulture RH, Vele­poslanstvo Hrvatske u Lon­donu i Udruženje hrvatskih arhitekata. Festival s više od 300 događanja održava se pod nazivom "Welcoming City" s obzirom da će London 2012. biti domaćin Ljetnih olimpijskih i paraolimpijskih igara, (bc)
  
VEČERNJI LIST, 16.06.2010.