Izložba bečkoga klasicističkog porculana u Muzeju za umjetnost i obrt

SJAJAN IZVOZNI PROIZVOD
 
Uoči velike izložbe bečkoga klasicističkog porculana Muzeja Marton, što se otvara u lipnju u uglednome Muzeju Liechtenstein, u utorak je u Muzeju za umjetnost i obrt otvorena izložba "Sjaj bijeloga zlata", sa suženim izborom predmeta koji će cijeloga ljeta u Beču prezentirati vrijednu građu jedinoga privatnoga muzeja u Hrvatskoj.
  
Bogatstvo i raznolikost motiva, izvanredno slikarsko umijeće i nedostižna kvaliteta pozlate karakteristike su bečkog porculana tog razdoblja i najvažniji razlog zbog kojeg su ti predmeti u tolikom broju zastupljeni u zbirci Muzeja Marton, kazao je kolekcionar Veljko Marton, ističući s ponosom činjenicu da je u vrijeme proslave 300 godina od početka proizvodnje porculana u Europi upravo Muzej Marton pozvan da gostuje u Beču, jednoj od kolijevki europskog porculana.
  
"Posrijedi je izuzetan projekt, važan ne samo za mene i Muzej Marton, već i za Zagreb i Hrvatsku. Na otvorenju izložbe pojavit će se bečka društvena krema, pa bi i Hrvatska turistička zajednica trebala iskoristiti tu priliku za promociju", izjavio je Marton, najavivši mogućnost da se Muzej Marton iz Samobora premjesti u Zagreb.
 
O Muzeju Marton kao sjajnom izvoznom proizvodu govorio je ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović, istaknuvši dugogodišnje veze između jedne od najstarijih i jedne od najmlađih muzejskih institucija. 
   
J. MANDIĆ-MUŠĆET
 
VJESNIK, 31.03.2010.