HNK potpisao ugovor

Ministrica najavila: "U dvije, tri godine otvara se nova scena HNK i novi Povijesni muzej"

Svečano potpisivanje ugovora s izvođačem radova na projektu cjelovite obnove depoa i radionica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Na fotografiji: Nina Obuljen Koržinek, Iva Hraste Sočo i Dragutin Kamenski

 Željko Puhovski/Cropix
Nova je scena nužna i da bi se kazalište dalje razvijalo ali i da bi se moglo pristupiti obnovi matične zgrade, rekla je Nina Obuljen

Intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Iva Hraste Sočo i predstavnik tvrtke Kamgrad u srijedu su, uz prisustvo ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, potpisali ugovor za projekt obnove depoa i radionica HNK u Adžijinoj ulici koji su stradali u potresu.

Obnova bi trebala biti gotova do lipnja, poslije čega slijedi kamen temeljac za izgradnju druge scene HNK.

Prema najavi intendantice, nova pozornica koju se čeka 70 godina bit će veličine one na Trgu Republike, a primat će oko 300 gledatelja.

- Prate nas osnivači, Ministarstvo kulture i medija odnosno Grad Zagreb, na čemu smo im zahvalni - rekla je Iva Hraste Sočo.

Prva faza radova za koje je potpisan ugovor u Adžijinoj odnosi se na konstrukcijsku obnovu, odnosno sanaciju od potresa i ojačanje konstrukcije.

Vlasnik i prokurist Kamgrada Dragutin Kamenski rekao je kako je riječ o zahtjevnom projektu, no da će radovi biti završeni do lipnja.

image

Svečano potpisivanje ugovora s izvođačem radova na projektu cjelovite obnove depoa i radionica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Na fotografiji: Nina Obuljen Koržinek, Iva Hraste Sočo i Dragutin Kamenski

Željko Puhovski/Cropix

Svečanom potpisivanju nazočila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja se osvrnula na početak izgradnje nove pozornice u ovoj godini:

"Nova je scena nužna i da bi se kazalište dalje razvijalo ali i da bi se moglo pristupiti obnovi matične zgrade nacionalnoga teatra."

Podsjetila je da se u Zagrebu rade velike investicije nakon potresa, koje istodobno rješavaju dugotrajni neadekvatni smještaj nekih ustanova.

Uz novu scenu HNK, tu je nova zgrada Hrvatskog muzeja naive na Gornjem gradu, nova zgrada Hrvatskog povijesnog muzeja, stalni postav Hrvatskog športskog muzeja, koji će se otvoriti sljedeće godine u Ilici, te obnova zgrade Tvornice duhana Zagreb, koja će biti namijenjena Hrvatskom restauratorskom zavodu.

Kroz dvije, tri godine, najavljuje ministrica, sve spomenuto trebalo bi biti otvoreno, poručila je ministrica. JL

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 02:34