Vukovarske folklorne večeri kao Vinkovačke jeseni

HKGD "DUNAV" I OVE GODINE ORGANIZIRALO SUSRET FOLKLORAŠA
 
Povodom Međunarodnog dana Dunava, koji se obilježava na Petrovo 29. lipnja, u Vukovaru je održan drugi susret  folklornih društava. Sudjelovalo je pet kulturno umjetničkih društava i to Drežnik iz okolice Nove Gradiške, Tena iz Đakova, Dinara iz Livna, ogranak Ljubunčić, zatim HKGD "Dunav" iz Vukovara te Folklorni ansambl "Lisinski" iz Vinkovaca. Navedena su društva nastupila s tradicijskim pjesmama i plesovima svojih krajeva. Tako se HKUD "Dinara" iz Ljubunčića kraj Livna predstavilo vukovarskoj publici spletom pjesama i igara livanjskog kraja, KUD "Tena" iz Đakova dvjema koreografijama, baranjskim svatovskim adetom te pjesmama i plesovima Hrvata iz mađarske Podravine nazvanima Na Ivanje ne radim oranje. Po dvije koreografije pripremili su članovi KUD-a "Drežnik" koji su prikazali pjesme i plesove Slavonije te plesove Pokuplja. FA "Lisinski" iz Vinkovaca prikazao je cijenjeni ples linđo i molvanske svate - plesove, pjesme i običaje svatova hrvatske Podravine, okolica Molv.i dok su domaćini, članovi HKGD "Dunav"  Vukovar, pripremili pjesme i plesove Bunjevačkih Hrvata i splitske plesove. Ukupno je u programu sudjelovalo blizu 200 folkloraša i tamburaša od najmlađih do najstarijih.
 
Gradonačelnik u nošnji
 
Manifestacija je počela povorkom folkloraša od Hrvatskog doma do središta grada, a u povorci je bio i gradonačelnik Željko Sabo koji je posebno za ovu prigodu obukao šokačku nošnju i pred tamburašima poveo vukovarsku snašu.
 
- važno je okupljati se i družiti, njegovati tradicije. Ako mogu Vinkovci imati Vinkovačke jeseni, zašto Vukovar ne bi imao Vukovarske folklorne večeri u smislu turističke promidžbe i druženja? Siguran sam da možemo napraviti kvalitetnu manifestaciju kao brend Vukovara i obogatiti turističku ponudu - otkrio je svoje namjere gradonačelnik Sabo.
 
HKGD "Dunav" svom gradu
 
Za organizaciju manifestacije Dunav svome gradu bilo je zaduženo Hrvatsko kulturno glazbeno društvo "Dunav" Vukovar koje je na manifestaciju pozvalo društva koja rade na sličan način.
 
- To su društva koja imaju onaj gradski štih kao što i mi nastojimo raditi. Riječ je o koreografiranom folkloru koji čuva hrvatsku tradicijsku kulturu i to ne samo svog zavičaja, već i drugih hrvatskih krajeva. Ovaj susret ima i međunarodni predznak o čemu ćemo voditi računa i idućih godina jer planiramo manifestaciju pretvoriti u tradiciju kako bismo doprinijeli kvaliteti života u Vukovar - rekao je predsjednik društva Zlatko Hegeduš. Ni dosadna kiša koja je povremeno padala, nije uspjela rastjerati ljubitelje tradicijskih plesova i pjesme okupljene na Trgu Republike Hrvatske. Program je odobren i realiziran uz potporu Ministarstva kulture, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.
 
AMALIJA LOVRIC
   
VUKOVARSKE NOVINE, 02.07.2010.