Novosti Sport Događanja

Kulturna baština naš je identitet kojeg treba čuvati i revitalizirati, a u Zborniku su trajno zapisani primjeri iz našeg zavičaja

27.10.2023. / Ivana Ćurić

Pod krovom Muzeja Turopolja koji čuva povijest našeg kraja, a u samoj završnici Dana EU baštine u Velikoj Gorici danas je održana promocija vrijednog dokumenta koji ostaje kao trajno kulturno dobro.

Riječ je o Zborniku znanstveno-stručnih radova “Održivost kulturne baštine“ koji je nastao tijekom prošlogodišnjih Dana Europske baštine, a uredile su ga urednice dr.sc. Jasmina Nestić i dr.sc. Martina Ožanić. Na današnjoj promociji izmeđuostalih prisustvovale su i voditeljica Službe za dokumentaciju i registar kulturnih dobara Ministarstva kulture Ines Jelavić Livaković, zatim Iris Biškupić Bašić, predsjednica Kulturnog vijeća Grada Velike Gorice te Katja Matković-Mikulčić voditeljica zavoda za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Velike Gorice HAZU-a i dr.



Na 400 stranica trajno je sačuvano više od 20 znanstveno-stručnih radova koje je recenziralo 27 stručnih recenzenata, a iz goričkog HAZU-a ističu kako možemo biti ponosni da je osam autora upravo s velikogoričkog područja napravilo radove koji su ušli u ovaj zbornik.

-Na skupu je lani prezentirano preko 40 radova sa 71 sudionikom koji su osvijetlili različite segmente kulturne baštine i baš se nametnula potreba da neka izlaganja budu zabilježena kao trajno kulturno dobro u vidu jednog zbornika. Odmah po završetku stručnog skupa smo počeli pripremu tog zbornika i drago nam je da smo uspjeli to napraviti do ovogodišnjih Dana EU baštine koje završavamo upravo s promocijom ovog Zbornika. Mislim da je to pitanje osvještavanja baštine i da ona nije mrtvi kapital kao što ljudi nekada promišljaju. Kulturna baština je naš identitet, identitet lokalne zajednice koju treba reprezentirati, čuvati i revitalizirati. Kroz primjere dobre prakse koji su u ovom zborniku to se može vidjeti i to može biti putokaz drugim sredinama kako postupati sa svojom lokalnom baštinom-istaknula je Katja Matković-Mikulčić.

Među spomenutim primjerima su revitalizacija kurije Modić Bedeković, čardaka u Mraclinu, budućeg interpretacijskog centra u Ščitarjevu i općenito Ščitarjeva kao lokaliteta, zatim cjelokupne graditeljske baštine Turopolja i dr.

Uz Hrvatsku akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Velika Gorica glavni pokretač ovog Zbornika je i Grad Velika Gorica koji je na promociji predstavljala Vesna Župetić, gradska savjetnica za kulturu. Podsjetila je kako je Velika Gorica prije 11 godina otvorila za javnost obnovljenu kuriju Modić-Bedeković povodom prvih Dana EU baštine u našem gradu.

- Budući da je lani bila 10. godišnjica Dana Eu baštine odlučili smo da to bude na malo drugačiji način da obilježimo taj jubilej i zato smo organizirali jedan znanstveno- stručni skup o održivosti kulturne baštine gdje nam se 70 autora prijavilo i održalo predavanje na tu temu. Tu su se razmijenila znanja teorija i iskustva pojedinih stručnjaka u obnovi, zaštiti i valorizaciji baštine i ovaj zbornik je završetak tog skupa koji daje jedan značajni doprinos održivosti kulturne baštine, našoj zavičanoj, ali i općenito-kazala je Vesna Župetić.

Galerija slika

Kulturna baština naš je identitet kojeg treba čuvati i revitalizirati, a u Zborniku su trajno zapisani primjeri iz našeg zavičaja Kulturna baština naš je identitet kojeg treba čuvati i revitalizirati, a u Zborniku su trajno zapisani primjeri iz našeg zavičaja Kulturna baština naš je identitet kojeg treba čuvati i revitalizirati, a u Zborniku su trajno zapisani primjeri iz našeg zavičaja Kulturna baština naš je identitet kojeg treba čuvati i revitalizirati, a u Zborniku su trajno zapisani primjeri iz našeg zavičaja Kulturna baština naš je identitet kojeg treba čuvati i revitalizirati, a u Zborniku su trajno zapisani primjeri iz našeg zavičaja Kulturna baština naš je identitet kojeg treba čuvati i revitalizirati, a u Zborniku su trajno zapisani primjeri iz našeg zavičaja Kulturna baština naš je identitet kojeg treba čuvati i revitalizirati, a u Zborniku su trajno zapisani primjeri iz našeg zavičaja Kulturna baština naš je identitet kojeg treba čuvati i revitalizirati, a u Zborniku su trajno zapisani primjeri iz našeg zavičaja Kulturna baština naš je identitet kojeg treba čuvati i revitalizirati, a u Zborniku su trajno zapisani primjeri iz našeg zavičaja Kulturna baština naš je identitet kojeg treba čuvati i revitalizirati, a u Zborniku su trajno zapisani primjeri iz našeg zavičaja Kulturna baština naš je identitet kojeg treba čuvati i revitalizirati, a u Zborniku su trajno zapisani primjeri iz našeg zavičaja

Podijeli