Novosti
ZAKON O JEZIKU POSLAN U SABORSKU PROCEDURU

Osniva se vijeće koje će se skrbiti o hrvatskom jeziku i njegovu očuvanju
Objavljeno 18. siječnja, 2024.
Konačnim prijedlogom zakona o hrvatskom jeziku, koji je Vlada sa sjednice u četvrtak poslala u saborsku proceduru, propisuje se službena uporaba hrvatskoga jezika, uređuje osnivanje Vijeća za hrvatski jezik, kao i izrada Nacionalnog plana hrvatske jezične politike.

Obveznici službene uporabe hrvatskoga jezika tijela su državne vlasti, tijela državne uprave, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te pravne osobe koje imaju javne ovlasti, odnosno sva javnopravna tijela u RH. U uvodu sjednice premijer Andrej Plenković naglasio je da se taj zakon dugo čekao, te je dodao kako se njime prvi put u povijesti uređuju pitanja službene i javne uporabe hrvatskog jezika. S obzirom na to da je nacionalni jezik nematerijalno kulturno dobro te obilježje identiteta i nacionalne pripadnosti, o jeziku je potrebno skrbiti se na odgovarajući način, sustavno i stručno, a to uključuje osiguranje pravnih temelja za njegovu uporabu i razvoj te promicanje kulture jezika, dodao je.

Osvrnuo se i na saborsku raspravu tijekom prvog čitanja zakona, odnosno na one koji su problematizirali donošenje toga zakona, kao i trenutak donošenja, poručivši im da se zakon donosi “u pravo vrijeme”. Pritom je posebno istaknuo da su hrvatski jezikoslovci, “nezadovoljni statusom hrvatskog jezika, rječnicima i pravopisima bivše države, u ožujku 1967. objavili Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika”, te dodao kako vjeruje da će se upravo do ožujka predloženi zakon raspraviti i izglasati u Saboru “kao znak poštovanja prema hrvatskim jezikoslovcima koji su zbog svog djelovanja pretrpjeli i profesionalne i osobne posljedice”. “Na taj način ćemo poslati povijesnu poruku ljudima koji su se zauzimali za hrvatski jezik generacijama prije”, dodao je premijer.

Zakonom se potvrđuje da je hrvatski jezik službeni jezik RH i jedan od službenih jezika Europske unije te da je u svojoj ukupnosti i cjelovitosti temeljna sastavnica hrvatskoga identiteta i hrvatske kulture. Zakonom se definira i obveza Vlade da se skrbi o zaštiti i osiguranju slobode uporabe hrvatskoga jezika, što uključuje osiguranje pravnih temelja za njegovu uporabu i razvoj te promicanje kulture hrvatskoga jezika u službenoj i javnoj uporabi, a što Vlada namjerava osigurati tim zakonskim rješenjem, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs predstavljajući na sjednici konačni prijedlog zakona. Propisuje se i da će Vlada osigurati izradu Nacionalnoga plana hrvatske jezične politike radi očuvanja društvene uloge i pravnoga položaja hrvatskoga jezika, a osniva se i Vijeće za hrvatski jezik, kao koordinacijsko savjetodavno tijelo koje će se skrbiti o hrvatskom jeziku, promicati kulturu hrvatskoga jezika u službenoj i javnoj uporabi te će mu sjedište biti u Ministarstvu kulture i medija. H
“Poslat ćemo povijesnu poruku ljudima koji su se zauzimali za hrvatski jezik generacijama prije”

Najčitanije iz rubrike