Mozaik
KULTURNI CENTAR GATALINKA VINKOVCI

Organizira 21. Festival dječjeg folklora Hrvatske
Objavljeno 6. ožujka, 2024.
Rezultat dugogodišnjeg i kontinuiranog rada u njegovanju i promicanju folklora kod najmlađih i osvajanja brojnih nagrada

U godini u kojoj slavi 30 godina postojanja i uspješnog rada u njegovanju folklora i narodne baštine, posebice kod najmlađih, vinkovački Kulturni centar Gatalinka, osim što je na prošlogodišnjem, 20. Festivalu dječjeg folklora Hrvatske u Kutini, prvo mjesto osvojila dječja skupina uzrasta od 10 do 15 godina s prikazom svatovskoga običaja, Gatalinka i Vinkovci su dobili veliku čast da od ove godine preuzmu od Kutine organizaciju ovog festivala i okupljališta mladih folkloraša koji su budućnost hrvatskog folklora.



To je, kažu u Gatalinki, rezultat njihova dugogodišnjeg i kontinuiranog rada u njegovanju i promicanju folklora kod najmlađih i osvajanja brojnih nagrada na smotrama i festivalima, ali i organiziranja brojnih edukativnih radionica i folklornih događanja. Već je određeno da će se 21. Festival dječjeg folklora Hrvatske, a prvi u Vinkovcima, održati od 10. do 13. listopada 2024.

Festival dječjeg folklora Hrvatske natjecanje je na koje dolaze najbolje grupe djece iz svake županije u dvije kategorije, djeca do 10 godina i djeca od 10 do 14 godina. Kriteriji su opći umjetnički dojam izvedbe, kvaliteta izvedbe u pjesmi i glazbi, nošnja, sve ono što se ocjenjuje i kod odraslih folkloraša.

- Moram priznati kako se nisam lako odlučila za domaćinstvo jer je riječ o zahtjevnoj organizaciji. Taj je festival 20 godina organiziralo Kulturno-umjetničko društvo Ivančica iz Kutine, a kolegica Katica Tomac, predsjednica KUD-a i predsjednica Organizacijskog odbora festivala, već prije nekoliko godina rekla je kako jedino meni vjeruje i, ako oni prestanu organizirati festival, Gatalinka će biti ta koja će to preuzeti. Prošle godine rekla mi je: ‘To je to, to je taj trenutak, ti moraš to preuzeti, ti ćeš to nadograditi i voditi dalje na najbolji način.‘ Nakon toga otišla sam k gradonačelniku Ivanu Bosančiću i županu Damiru Dekaniću i pitala ih što činiti. Nisam mogla takvo što prihvatiti bez njihove potpore. Njih dvojica su se složila, a sve su podržale i stručne službe Ministarstva kulture i medija i, evo, Gatalinka, Grad Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija od ove su godine domaćini Festivala dječjeg folklora Hrvatske - pojašnjava Blanka Žakula, utemeljiteljica i predsjednica KC Gatalinka Vinkovci dodajući kako za sada još nije poznato koliko će mladih folkloraša u listopadu doći u Vinkovce jer sve ovisi o tome koliko će županijskih smotra biti održano, a i koliko će grupa iz koje kategorije pristići na državni smotru.

- Kod mlađega uzrasta do 10 godina mora se preferirati ono što je vezano uz tako mali uzrast, znači, uglavnom dječje igre i vrlo jednostavni plesovi i po mogućnosti tradicijska glazbala, a kod onih starijih od 10 do 14 godina to su već nešto složeniji nastupi - podsjeća Blanka Žakula.

Miroslav Flego
NAGRADE I PROŠLOGODIŠNJIM TRUPAMA
Organizatori, Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija i Kulturni centar Gatalinka, dodaje Blanka Žakula, odlučili su nagraditi i prošlogodišnje grupe koje su osvojile prva tri mjesta u obje kategorije. Osim folkloraša Gatalinke, koji su osvojili 1. mjesto u kategoriji od 10 do 14 godina, tu je još pet grupa i svi će oni za nagradu biti gosti Festivala u Vinkovcima na dva dana. Na samom festivalu, dodaje, uz nastupe u natjecateljskom dijelu, bit će organizirane radionice i drugi sadržaji koji će malim folklorašima iz cijele Hrvatske dva dana u Vinkovcima učiniti sadržajnima i zabavnima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike