U Splitu u travnju kreće jubilarno 20. izdanje festivala teatra

IZABRAN JE PROGRAM MARULIĆEVIH DANA

Vijeće Marulićevih dana na današnjoj je sjednici u Splitu aklamacijom prihvatilo izvješće Nenni Delmestre, izbornice 20. festivala hrvatske drame i autorskoga kazališta Marulićevi dani.
  
Na ovogodišnjem jubilarnom festivalu, koji će se održati u Splitu od 21. do 28. travnja, u službenoj će konkurenciji biti prikazano devet predstava u izvedbi isto toliko hrvatskih kazališta.

Vodeći se istim kriterijima kao i pri prošlogodišnjem izboru − a to su inovativnost iščitavanja dramskog predloška, visoka umjetnička razina izvedbe te atraktivnost za publiku − Nenni Delmestre izabrala je sljedeće predstave:

dramu “Alabama” Davora Špišića u režiji Darija Harjačeka, u izvedbi GDK Gavella iz Zagreba;
“Balon” Mate Matišića u režiji Mislava Brečića i izvedbi zagrebačkog Teatra EXIT;
dramu Tatjane Gromače “Crnac” redatelja Tomija Janežiča, riječkog HNK Ivana pl. Zajca;
“Fragile” Tene Štivičić u režiji Snježane Banović, u izvedbi osječkoga HNK;
“Kraljevo” Miroslava Krleže redatelja Ozrena Prohića, u izvedbi zagrebačkoga HNK;
autorski projekt redateljsko-dramaturškog tima Anice Tomić i Jelene Kovačić “Menažerija”, u izvedbi HKD-a Rijeka;
“Prije sna” Lade Kaštelan HNK Split, u režiji Ivice Boban;
predstavu “Zagrebački pentagram” Filipa Šovagovića, Igora Rajkija, Nine Mitrović, Damira Karakaša i Ivana Vidića koju je režirao Paolo Magelli, u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih;
te “Žrtve zemljopisa 2: Povratak žrtve” Mirana Kurspahića i Rone Žulj, redatelja Mirana Kurspahića, u izvedbi Teatra ITD iz Zagreba.

Posljednjeg festivalskog dana, nakon dodjele festivalskih nagrada izvan konkurencije, bit će prikazana komedija “Škrtičina” Marijane Nole (prema Moliereu) koju je u Šibenskom kazalištu postavio redatelj Zoran Mužić.

Za ovogodišnji festival u propisanom su roku bile prijavljene 22 predstave, od kojih 21 iz Hrvatske te jedna iz Srbije. Na jubilarnom će izdanju festivala biti svečano dodijeljene i nagrade “Marin Držić” Ministarstva kulture RH za najbolji novi dramski tekst, a nagrađene će tekstove tijekom festivala koncertno izvoditi studenti glume triju hrvatskih umjetničkih akademija.

U popratnom će se programu, u kampusu Sveučilišta Split, održati i studentske radionice, kao i okrugli stol ravnatelja hrvatskih kazališta.
  
Vijeće Marulićevih dana odluku je donijelo u svom punom sastavu pod predsjedanjem Srećka Šestana, ravnatelja Uprave za izvedbene umjetnosti i audiovizualnu djelatnost Ministarstva kulture.
 
  
REDAKCIJA KULTURE
 
 
SLOBODNA DALMACIJA, 28.02.2010.