Predstavljen dvobroj Godišnjaka zaštite spomenika kulture u Hrvatskoj

20.03.2024.

15:11

Autor: L.P./Studio 4/HRT

Godišnjak zaštite spomenika kulture u Hrvatskoj
Godišnjak zaštite spomenika kulture u Hrvatskoj
Foto: Studio 4 / HRT

U Galeriji Klovićevi dvori predstavljen je dvobroj Godišnjaka zaštite spomenika kulture u Hrvatskoj, časopis u kojem su stručnjaci različitih profila dali detaljan pregled aktivnosti konzervatorskih službi nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa. Zainteresirana javnost u publikaciji može pronaći od popisa i procjene štete, konzervatorskih istraživanja i elaborata do podataka o suradnji s međunarodnim stručnjacima, osobito na području konstrukcijskih obnova, te o provođenju mjera zaštite na nepokretnim i pokretnim kulturnim dobrima.

Publikacija je objavljena kao dvobroj i sadrži detaljni pregled aktivnosti konzervatorske službe nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa - od popisa i procjene štete, konzervatorskih istraživanja i elaborata, suradnje s međunarodnim stručnjacima, do provođenja mjera zaštite na nepokretnim i pokretnim kulturnim dobrima u devet županija.


Godišnjak sadrži 20 članaka koji obrađuju postupke obnove nakon potresa, kojima je priložena kompletna dokumentacija, navedeni svi suradnici, doprinosi, projekti i sve što je napravljeno u postupku priprema i izvršenja radova, rekla je na predstavljanju knjige urednica, glavna konzervatorica Ministarstva kulture i medija za pokretnu baštinu Višnja Bralić.


- Radi se o najopsežnijem broju Godišnjaka na kojemu je radio veliki broj stručnjaka iz različitih područja, od arhitekata i građevinara do prevoditelja, rekla je Bralić, dodavši da je to jedini takav Godišnjak zaštite spomenika kulture Hrvatske.

Obuljen Koržinek: Obnova od potresa bila je generacijski izazov


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je napisala predgovor publikaciji, istaknula je da je obnova od potresa bila "generacijski izazov".


- Za službu zaštite ovo je bio generacijski izazov, u teškim vremenima dviju paralelnih kriza, i covida i potresa. Moj uvod u Godišnjak je parafraza međunarodnog skupa posvećenog zaštiti pokretne kulturne baštine: 'Kad se nezamislivo dogodi opet...'. To se odnosi na zagrebački, kao i na petrinjski potres.Dodala je da je potres bio veliki izazov za Vladu, no da je usprkos tome obnova kulturnih dobara bila uspješna.


- To smo uspjeli dobrom organizacijom i pravovremenom akcijom i činjenicom da smo učili iz katastrofa koje smo kao služba zaštita prošli, kao i nakon Domovinskog rata i sličnih situacija, rekla je ministrica.


Profesor s Arhitektonskoga fakulteta u Zagrebu Berislav Medić rekao je da je cjelovita konstruktivna obnova bila zahtjevna.


- Ovako temeljita, cjelovita i sustavna konstruktivna obnova nikad ni približno nije odrađena. Ovdje sigurnost nije jedina tema, i već interakcija između očuvanja baštine, arhitektonskog i konstruktorskog aspekta. Svi skupa nismo imali toliko iskustva u toliko kompleksnoj obnovi, ne postoji sustavna edukacija građevinskih inženjera po pitanju baštine, istaknuo je.


Putem Ministarstva kulture i medija ugovorena su 293 projekta iz Fonda solidarnosti, te je do isteka Fonda realizirano više od 520 milijuna eura, odnosno trećina sredstava povučenih preko Ministarstva kulture i medija, kazala je Obuljen Koržinek, dodavši da će za daljnju obnovu biti potrebno još sredstava.


- Obnova najsloženijih spomenika trajat će cijeli niz godina, ali bitno je da smo iskoristili ova sredstva. Dodatna sredstva morat ćemo osiguravati, čeka nas restauratorski posao, poručila je ministrica.

- Ovo je jedan, prvi od dva planirana godišnjaka u cijelosti posvećen reakciji službe zaštite nakon potresa. Ovaj prvi dio posvećen je procjeni šteta, provedbi hitnih mjera zaštite i ostaje kao trajna uspomena za svjedočanstvo, požrtvovnost i stručnost cijele konzervatorske službe, ali i dobre organizacije te neposredne reakcije nakon potresa i jednog i drugog, rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.


- Pa to je jedan trag u prošlosti, Ja mogu reći sada kada sam još jednom sve pročitao, svako tko želi znati i  i dobiti perspektivu o različitim strukama tko sve radi i kako radi nakon potresa, ovo je jedna predivna publikacija koja daje perspektivu na brojne procese, da ne ostanemo usko u svom području, već da dobijemo tu širu sliku, govori Josip Atalić, profesor na Građevinskom fakultetu u Zagrebu.



Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!