Plenković obišao gradilišta druge scene HNK i Hrvatskog restautorskog zavoda

07.02.2024.

13:16

Autor: Hina/HRT/V.M.

Premijer Plenković i ministrica Obuljen Koržinek
Premijer Plenković i ministrica Obuljen Koržinek
Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je u srijedu gradilišta dvaju velikih kulturnih projekta - zgradu druge scene Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Adžijinoj ulici u Zagrebu te Hrvatskog restauratorskog zavoda (HRZ) u Klaićevoj.

Lokacije je obišao u pratnji ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, intendantice HNK u Zagrebu Ive Hraste Sočo i ravnatelja Hrvatskog restauratorskog zavoda Borisa Mostarčića, zahvalivši im na predanom radu na projektima koji su "veliki volumenom i financijski značajni".

Rekao je da obnova zgrade u kojoj će biti Hrvatski restauratorski zavod, bivša Tvornica duhana Zagreb koja je bila praktički napuštena i zapuštena već četrdeset godina, košta oko 36 milijuna eura.

- Ona će na jednom mjestu omogućiti integraciju svih desetak lokacija na kojima je Hrvatski restauratorski zavod, gdje će raditi 180 zaposlenika i gdje ćemo ovu prekrasnu zgradu u centru grada pretvoriti u važan simbol hrvatske kulture, Druga scena HNK obnavlja se na mjestu gdje su nekada bile radionice, a dodatak ove scene s 300 mjesta velikog kapaciteta omogućit će i veći broj kulturnih izvedbi u Zagrebu. Projekt je vrijedan 45 milijuna eura i de facto u ovako bliskoj lokaciji jednog i drugog objekta dobivamo novo kulturno središte Zagreba, istaknuo je Plenković.

Gradilište Hrvatskog restauratorskog zavoda

Gradilište Hrvatskog restauratorskog zavoda

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Podsjetio je da se konstrukcijska obnova obiju zgrada financirala iz Fonda solidarnosti, nacionalnim sredstvima će se završiti cjelovita obnova druge scene HNK, a sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti će biti financiran preostali dio povrh prvih deset milijuna eura konstrukcijske obnove, zgrada HRZ-a.

- Na sve to nadovezujemo i dovršetak sedam tisuća kvadrata koji su ostali nedovršeni u okviru Nacionalne i sveučilišne knjižnice koji koristimo danas za brojne nacionalne i međunarodne događaje, što je jedan od najreprezentativnijih kongresnih prostora koje Zagreb ima. Jednako tako ulažemo i dovršava se Hrvatski povijesni muzej, Hrvatski muzej naivne umjetnosti te Muzej hrvatskog sporta, rekao je.

Nova scena HNK-a

Nova scena HNK-a

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

- Sve to govori koliko je Vlada u ovom povijesnom procesu obnove Zagreba i cijele Banovine, zahvaljujući našem naporu na raspolaganju nam je više od 2,5 milijarde eura sredstava gdje imamo povijesnu obnovu kulturne baštine, obrazovne i zdravstvene infrastrukture kao i brojnih privatnih zgrada nakon potresa koji nas je pogodio. Ravnatelj Mostarčić mi je rekao da je ova zgrada izgrađena 1881. nakon velikog potresa koji je pogodio Zagreb i sada nakon što je 40 godina bila prazna konačno će dobiti svoj novi smisao. Sve to govori o dobro promišljenoj politici koja Zagreb čini ljepšim, kvalitetnijim i kulturno referentnim, zaključio je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!