Vjesnik - Najbolja dramska predstava "Građanin plemić"

Svečana dodjela 18. nagrada hrvatskog glumišta za 2010. godinu upriličena je u srijedu navečer pred punim gledalištem u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Pokrovitelj dodjele nagrada je ministar kulture Božo Biškupić. Sama svečanost protekla je u znaku slavljenja 150. obljetnice HNK, koji obilježava dan kada je, 24. studenog 1860., glumac Vilim Lesić objavio da će se na zagrebačkoj pozornici govoriti samo hrvatskim jezikom.
  
Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje u kategoriji drame ove je godine dodijeljena redatelju Jošku Juvančiću, a nagradu mu je uručio ministar Božo Biškupić. U kategoriji operete i mjuzikla nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje pripala je pjevačici, plesačici i glumici Lili Čaki, koja već šest desetljeća aktivno djeluje na sceni Zagrebačkog gradskog kazališta "Komedija", a nagradu je dobitnici uručio pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić. Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti uručena je Dušku Zubalju za kazališnu scensku glazbu u predstavi "Ni med cvetjem ni pravice", u izvedbi Kazališta Pinklec iz Zagreba.
 
Nimalo ne začuđuje da je nagradu za najbolju dramsku predstavu u cjelini dobila velika ansambl predstava "Građanin plemić“ u režiji Krešimira Dolenčića i u izvedbi zagrebačkog HNK-a, a za najbolje redateljsko ostvarenje nagrađen je redatelj Robert Raponja za režiju predstave "Paralelni svjetovi“ Mire Gavrana u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.
 
Ove je godine uvedena i nagrada za najbolji suvremeni hrvatski dramski tekst ili dramaturgiju, a pripala je Olji Lozici za adaptaciju i dramatizaciju zapisa Ivana Kovačića u dramsku predstavu "Smij i suze starega Splita“, koja je praizvedena u sklopu 56. splitskoga ljeta.
 
Glumica Sandra Lončarić Tankosić primila je nagradu za najbolju žensku glavnu ulogu za ulogu u predstavi "Paralelni svjetovi“, dok je u muškoj kategoriji nagrađen Joško Ševo za ulogu u predstavi "Škrtičina“ u produkciji HNK Šibenik.
 
Za najbolje glumačka ostvarenje u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mladež (ženska uloga) nagradu je primila Nika Mišković za ulogu Ane u predstavi "Ana i Mia“ Jelene Kovačić i Anice Tomić u režiji Anice Tomić i izvedbi Kazališta Mala scena iz Zagreba. Najbolja lutkarska predstava ili predstava za djecu i mladež je "Dječak Ivek i pas Cvilek“ prema motivima romana Đure Vilovića "Pas Cvilek, dječak Ivek i dudaš Martin“ u režiji Anice Tomić i izvedbi Kazališne družine Pinklec iz Čakovca u koprodukciji s Dječjom i lutkarskom scenom HNK-a u Varaždinu.
 
Nagrada za najbolju plesnu predstavu u cjelini, koja se inače dodjeljuje bijenalno, pripala je "Nastupu“ u koreografiji Matije Ferlina i izvedbi Studija za suvremeni ples iz Zagreba, a u ruke Matije Ferlina otišla je i nagrada za najbolju koreografiju. Nagrada za najbolju mušku ulogu u plesu pripala je Ognjenu Vučiniću za ostvarenje u predstavi "UTF-8“ u koreografiji Sahara Azimija i izvedbi i produkciji Zagrebačkog plesnog ansambla, a ona za najbolju žensku ulogu u plesu Roberti Milevoj za ostvarenje u predstavi "Nastup“.
 
Svečanost je vodila glumica Maja Posavec, scenaristice svečane dodjele su dramaturginje Dora Delbianco i Zinka Kiseljak, a dodjelu kabaretskog ugođaja potpisuje redateljica Saša Broz.
 
ZRINKA ZORČEC
 
VJESNIK, 25.11.2010.